Vollebæk vil drøfte Kina

BEIJING (NTB): Når den kinesiske justisministeren tar imot utenriksminister Knut Vollebæk, visehøyesterettsjustitiarius Vera Holmøy og riksadvokat Tor Axel Busch til en konferanse om rettssikkerhet i Beijing, betyr det at Kina er i ferd med å forandre seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare det faktum at kinesiske ledere benker seg rundt bordet med norske politikere og embedsmenn for å drøfte rettsstaten, ville vært utenkelig for bare få år siden.

Den kinesiske justisministeren Gao Changli åpner konferansen, mens hans viseminister, Liu Yang, vil lede den kinesiske delegasjon under møtet.

Formålet er å fortsette den dialogen om menneskerettigheter med Kina som startet for vel fire år siden, sier Norges ambassadør i Kina, Sverre Bergh Johansen, som ikke legger skjul på at han synes dette er et tiltak som har mye for seg.

Tak og mat

Fortsatt er den offisielle kinesiske versjonen av menneskerettigheter at man har tak over hodet og ris i bollen - slik det har vært siden kommunistpartiet i Kina kom til makten i 1949.

Men det kommer også andre signaler. President Jiang Zemin tok nylig til orde for at Kina må bygge en rettsstat og at domstolene må være nøytrale, mens den nye presidenten i kinesisk høyesterett, Xiao Yang, oppfordrer landets dommere til større åpenhet i rettssalen.

Arbeidsrettssaker

Antall søksmål øker i Kina, og prosenten av saksøkere som vinner fram i retten øker også. I fjor behandlet kinesiske domstoler i alt 5,3 millioner saker - det er en økning på 80 prosent siden 1990. Sivile søksmål utgjør nesten hele økningen.

Blant annet mannet 25 landsens kvinner seg opp til å saksøke en arbeidsgiver som hadde utbyttet dem på det groveste og unnlatt å betale dem lønn da fabrikken ble slått konkurs. Direktøren ble dømt til å betale dem all utestående lønn.

Ettbarnsmoren Sun Lili fikk sparken av Arbeidernes Hotell i Beijing og en bot på 3100 kroner for å ha gjennomført et svangerskap uten tillatelse fra hotellets mektige familieplanleggingskontor.

Første runde i arbeidsretten ga arbeidsgiveren medhold, men hun har anket.

Korrupsjon

Først i 1990 ble det mulig for vanlige borgere å gå til søksmål også mot myndighetene. I 1990 var det 13 000 som gjorde bruk av denne retten, i fjor var det anslagsvis 100 000.

Nesten alle søksmål som blir hørt er i samsvar med sentralregjeringens politikk, men i konflikt med lokale myndigheters interesser, mener eksperter.

- Systemet er gjennomsyret av korrupsjon og innblanding fra politiske myndigheter, sier jusprofessor Liu Han.

(NTB)

TIL KINA: Utenriksminister Knut Vollebæk skal drøfte rettssikkerhet i Kina.