Vollebæk vil følge FN

Norge vil støtte og gi praktisk hjelp til en militær aksjon mot Irak på bakgrunn av vedtak FNs sikkerhetsråd har fattet. Det gjorde utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) klart i Stortingets spontane spørretime i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke her og nå si hvordan Norge kan bidra, men vår støtte til en aksjon i regi av FN er helt klar, sa Vollebæk.

Han skal i morgen drøfte saken med Stortingets utvidede utenrikskomite. Der vil han ta opp hvordan Norge skal bidra i en eventuell aksjon.

- Regjeringen har drøftet dette og vil komme med klare anbefalinger når jeg skal konsultere Stortingets organer, sier Vollebæk.

Han tar avstand fra forslag om å sende norske soldater til Irak.

- USA har ikke bedt om slik hjelp. De ønsker politisk og moralsk støtte og noe materiell bistand, sier han.

Grunnlag godt nok

I dag gjorde utenriksministeren det også klart at Norge mener de resolusjoner FNs sikkerhetsråd tidligere har vedtatt, er tilstrekkelig grunnlag for en militær aksjon mot Irak.

- Det kunne vært ønskelig med et nytt vedtak i Sikkerhetsrådet. Det viser seg at det ikke alltid er mulig, men det er en felles holdning som ligger bak å sende FNs generalsekretær, hevder Vollebæk.

Valgets kvale

Vollebæk kaller valget verdenssamfunnet kan stå overfor i forhold til Irak som et valg mellom pest og kolera. Sivile liv vil trolig gå tapt ved en militær konflikt, men flere kan bli drept om Saddam Hussein får anledning til å bruke sine kjemiske og biologiske våpen.

- Dette er ikke en hypotetisk situasjon. Dilemmaet er at Saddam Hussein kan bruke de biologiske og kjemiske våpnene i alle fall, og at vi må forhindre mannen i det, sa Vollebæk i spontanspørretimen.

(NTB)