Vollebæk vil redde Saddams barn

Norge tar et initiativ i FN for å få endret sanksjonene mot Irak. Flere hundre tusen irakiske barn har dødd som direkte og indirekte følge av disse sanksjonene. Håpet er å få til straffetiltak som ikke rammer uskyldige sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Statssekretær Janne Haaland Matlary tok opp praktiseringen av sanksjonspolitikken mot Irak i FN i november i fjor. UD skal se på hva som har skjedd siden den tid og hva vi kan gjøre for å følge opp dette videre. Vi vil drøfte saken både med medlemmene av Sikkerhetsrådet og FNs administrasjon, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet.

FNs sanksjonstiltak, som har vart i over sju år, har rammet den irakiske sivilbefolkningen kraftig. Hjelpearbeidere er fortvilet over vilkårligheten.

Uten oksygen

  • Irak har forbud mot å importere oksygen fordi det kan brukes militært. Konsekvensen er at barn og voksne dør fordi kuvøser og respiratorer stadig er ute av drift. For å avhjelpe problemene må sykehusene ta i bruk urenset sveiseoksygen.
  • Anginapasienter får ikke nitroglyserin. Det står også på forbudslista fordi det kan brukes til å lage sprengstoff.
  • Irak får ikke lov til å importere kunstgjødsel fordi det kan brukes til å lage ammunisjon. Resultatet er at jorda utarmes.

- Vi må huske på at Saddam Hussein selv er skyld i sanksjonene. Men det at vi har tatt opp praktiseringen av sanksjonspolitikken er et vitnesbyrd om at det er ting vi ikke er fornøyd med og som vi mener kan gjøres bedre. Men man må ikke fjerne det som var målsettingen, nemlig å legge press på Saddam Hussein, sier Vollebæk.

Norsk hjelp inn

UD bidro i fjor med 30 millioner kroner til hjelpearbeidet i Irak. En stor del av det beløpet gikk til kurderne i Nord-Irak. Nå ønsker norske hjelpeorganisasjoner å trappe opp innsatsen i det Saddam-styrte sentrale og sørlige Irak.

- Vi vil selvsagt se positivt på en henvendelse fra disse organisasjonene om å øke innsatsen for sivilbefolkningen i Irak, sier Vollebæk.

USA, Storbritannia og Frankrike varslet i går at en militær aksjon mot Irak kan komme svært raskt. Men FNs generalsekretær Kofi Annan prøver å dempe tilspissingen. Det er dessuten lite trolig at USA vil gå til militært angrep så lenge FN-personell oppholder seg i Irak.
Kofi Annan ønsker å fordoble avtalen om olje for mat og medisiner. Ifølge Annan skal også USA være villig til en økning.

Diplomatisk løsning

I dag kan Irak selge olje for 15 milliarder kroner hvert halvår og kjøpe mat og medisiner for to tredjedeler av beløpet. Ordningen har imidlertid ikke bedret forholdene for Iraks befolkning. For bare noen dager siden skar irakiske myndigheter ned på rasjonene av morsmelkerstatning med en tredjedel.

- Programmet for kjøp av mat og medisiner bør utvides til å omfatte andre områder, som for eksempel reservedeler til vannings- og kloakkanlegg, sier generalsekretær Tor Elden i Redd Barna.

Heller ikke UD går inn for en militær operasjon mot Irak på nåværende tidspunkt:

- Foreløpig mener vi at dette er en sak FNs sikkerhetsråd skal behandle for å finne en diplomatisk løsning, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

<FORTVILELSE:</B>En mor trøster sitt barn som lider av blodforgiftning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer