- Vollebæk ydmyker oss

BAJGORA (Dagbladet): - Knut Vollebæk ydmyker UCK-geriljaen. Det er et stort feilgrep å kalle serberne for gisler. De er krigsfanger, og blir behandlet som det, sier geriljatalsmannen Sabit Gashi (38). Dagbladet besøkte i går geriljahovedkvarteret i den øde landsbyen i fjellene der de åtte serbiske soldatene sitter fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- UCK ser ingen annen vei ut av denne krisen enn en fangeutveksling. Vi vil ikke løslate de serbiske fangene før våre egne soldater er fri, sier Gashi til Dagbladet.

Vi møtte Gashi og flere offiserer i ledelsen i UCKs feltkommando for Bajgora i går ettermiddag, samtidig med at Vollebæk i provinshovedstaden Pristina annonserte en snarlig frigivelse av fangene.

UCK-talsmannen sier at geriljaen krever ni kosovoalbanske soldater i bytte for de åtte serbiske soldatene som har vært fanget siden fredag.

Utbombet og utbrent

Etter å ha kjørt gjennom smale fjellpass og forbi utbombede bondegårder, blir vi under strengt fotoforbud eskortert av de bevæpnede UCK-soldatene til geriljaens regionale hovedkvarter i Bare. UCK ville ikke la oss møte de serbiske soldatene, angivelig av hensyn til sikkerheten.

Hvert eneste hus vi kjører forbi er ødelagt og utbrent etter de harde kampene som raste i regionen i slutten av september i fjor. Det er ikke et menneske å se, bortsett fra geriljasoldater bevæpnet med sovjetiske maskingeværer.

Hundre meter fra hovedkvarteret står en jeep fra OSSEs observatørkorps. OSSE-observatørene har ifølge Sabit Gashi besøkt de serbiske fangene hver dag.

Men talsmannen bruker harde ord om den norske utenriksministeren:

- Feilgrep

- Vollebæk og OSSE gjør et stort feilgrep når de kaller serberne for gisler. De er krigsfanger, og behandles deretter. Dette er en ydmykelse mot UCK. Vi er ikke terrorister, sier han.
- Vi er i stand til å ta gisler når vi vil, men ønsker det ikke. En serbisk elektriker var her for å ordne strømmen. Vi krummet ikke et hår på hodet hans, sier Gashi.

Både soldater og offiserer avviser anklagene om at de er terrorister som en «serbisk propagandaløgn». De er vennlige og høflige.

Vintervinden fra fjellene i Kosovo gjør soldatenes håndtrykk kalde, men nevene avslører at soldatene er vant til å slite på jordene i dalførene rundt landsbyen.

Serbisk aksjon

Sabit Gashi setter UCKs aksjon sist fredag i direkte sammenheng med at ni kosovoalbanske soldater ble tatt til fange og 36 andre drept i en serbisk militæraksjon i grensetraktene mot Albania den 14. desember i fjor.

- Når våre soldater, deriblant en kvinne, blir fanget i en væpnet aksjon, er det klart at vi må svare med samme mynt, mener Gashi, som sier at han selv har vært politisk fange i serbiske fengsler.

Utenfor blåser det kaldt fra de snødekte fjelltoppene. Inne i hovedkvarteret spraker det fra en vedovn. Via parabolfjernsyn følger offiserene nyhetssendingene fra BBC.

- Serbia bruker denne krisen til å fortelle verden at vi er terrorister. Det internasjonale samfunnet presser oss for å delta i forhandlinger der målet er autonomi, ikke full uavhengighet for Kosovo. Heldigvis har vi folk i Kosovo med oss i kravet om uavhengighet, sier Gashi, som hevder at UCK er mye sterkere og bedre utstyrt nå enn i fjor sommer.

Militærkolonner

Det var ingen synlige serbiske stillinger å se i fjellene rundt Bare. Den nærmeste veisperringen med serbiske politisoldater var en mil lenger nede i dalen.

- Har soldatene våre det bra? Er de i live? spurte de bekymrede serbiske soldatene i kontrollpostene på veien tilbake til Pristina.

I motsatt retning kom en kolonne med serbiske militærkjøretøyer rullende i mørket. De hadde retning mot Bajgora.