Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollebæks beslutning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Knut Vollebæks beslutning om «midlertidig» å trekke ut de 1379 OSSE-observatørene i Kosovo, har dramatiske og vidtrekkende konsekvenser. For den krigsherjede serbiske provinsen betyr avgjørelsen at de internasjonale observatørene er avskåret fra på nært hold å overvåke den alvorlige situasjonen på bakken. For NATO er tilbaketrekningen en nødvendig betingelse for å gjøre alvor av trusselen om å angripe jugoslaviske mål fra lufta. For sivilbefolkningen og de mange flyktningene venter mer lidelse og det som kan bli en meget dramatisk tilspissing av konflikten.
  • Vollebæk hadde likevel ikke noe valg. De serbiske bruddene på våpenhvileavtalen fra oktober i fjor, sammenbruddet i fredsforhandlingene i Paris og den massive serbiske styrkeoppbyggingen de siste ukene, har gjort de uvæpnede observatørenes nærvær uhyre vanskelig. Den norske OSSE-formannen har vært nødt til både å vurdere observatørenes sikkerhet og - i samsvar med sterke ønsker fra USA og NATO - legge forholdene til rette for om mulig å tvinge serberne til samarbeid ved hjelp av militær makt.
  • Problemet er imidlertid at selv de mest kirurgiske bombene er et upresist politisk våpen. Følgene av et luftangrep fra NATOs side er det i øyeblikket helt umulig å forutse. I ly av OSSEs fravær og NATOs luftangrep kan både serberne og fraksjoner i UCK-geriljaen tenkes å slå til mot hverandres mål. Konsekvensene kan bli fryktelige, og det er slett ikke sikkert at president Slobodan Milosevic lar seg true til å godta en fredsavtale som medfører at fremmede bakkestyrker blir utplassert på serbisk jord.
  • Som så mange ganger tidligere er det Milosevic selv som både har skapt og sitter med løsningen på krisen. Dersom OSSE-observatørene fritt får forlate landet, vet han at militære angrep bare kan stanses ved at han samarbeider. Men det finnes et annet og dystrere scenario: At presidenten setter i gang en storslått offensiv mot UCK når OSSE er ute, og selv om NATO bomber. En slik offensiv vil stille resten av verden overfor nye og smertefulle avveininger.