Volvo bestakk Saddam med 3,3 mill.

Betalte under bordet for å sikre seg kontrakter med Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Volvos datterselskap Volvo Construction Equipment (Volvo CE) er blant mer enn 2200 selskaper fra hele verden som utpekes i en rapport om FNs olje-for-mat-program som ble offentliggjort i går. Dette melder Aftonbladet.

Juks

Som Dagbladet.no skrev i går, avslører den uavhengige rapporten omfattende juks med FN-programmet, som skulle brødfø Iraks befolkning under FN-sanksjonene etter Kuwait-invasjonen i 1990. Irak fikk selge oljen sin mot at inntektene gikk til humanitære formål som mat og medisiner.

Problemet var at nesten halvparten av de 4500 selskapene som gjorde forretninger med Irak, betalte Saddam Husseins regime under bordet for å sikre seg de lukrative kontraktene. Disse bestikkelsene utgjorde til sammen ca. 11,7 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Volvo CE trekkes fram som eksempel på hvordan de lyssky forretningene foregikk.

Direkte bestikkelser

Volvo CE solgte, helt lovlig, tunge hjullastere til Irak for ca. 77 millioner kroner. Men samtidig betalte selskapet, via en mellommann i Jordan, «ettersalgsavgifter» på 3,3 millioner kroner, skriver Aftonbladet. Ifølge rapporten var disse «avgiftene» direkte bestikkelser til Saddam Hussein.

Også datterselskap av Saab, Mölnlycke, Astra Zeneca, Atlas Copco og Scania utpekes i rapporten. Ifølge Svenska Dagbladet utgjorde Saab Tank Controls bestikkelser også 3,3 millioner kroner.

21 danske selskaper nevnes også. Blant dem er Maersk, Grundfos, Novo Nordisk og Brüel & Kjær, skriver Politiken.

Blant de mest kjente av de store internasjonale selskapene som utpekes i rapporten, er DaimlerChrysler og Siemens. Russiske selskaper er i klart overtall av selskapene som får kritikk, ifølge CNN.

FN-kritikk

FN selv får hard kritikk for å ha visst om praksisen, men ikke grepet inn. Det samme får den franske banken BNP, som var deponeringsbank i programmet.

Norge figurerer på lista over land der det ikke er funnet uregelmessigheter. Men det kan likevel ikke utelukkes at selskaper fra disse landene var innblandet, ifølge rapporten.

«Jeg kan ikke kommentere rapporten før jeg har lest den,» sier Mårten Wikforss, informasjonssjef i Volvo, til Aftonbladet.

FIKK MILLIARDER: Saddam mottok milliarder i bestikkelser fra utenlandske selskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer