TILTALT: De tre sjefene skal ifølge tiltalen ha stått bak omfattende bestikkelser for å få kontrakter via olje for mat-programmet. 
 Foto: AFP / OLIVIER MORIN /SCANPIX
TILTALT: De tre sjefene skal ifølge tiltalen ha stått bak omfattende bestikkelser for å få kontrakter via olje for mat-programmet. Foto: AFP / OLIVIER MORIN /SCANPIXVis mer

Volvosjefer risikerer fengsel

Tiltalt for å ha betalt drøyt 15 millioner kroner i bestikkelser til Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre Volvosjefer er tiltalt for å ha betalt drøyt 15 millioner kroner i bestikkelser til Saddam Husseins regime, i et forsøk på å sikre seg kontrakter med landet.

Bestikkelsene ble betalt i forbindelse med FNs såkalte olje- for mat program, som var ment å skulle lindre den irakiske sivilbefolkningens lidelser som følge av de internasjonale sanksjonene.

Programmet åpnet for en strengt kontrollert handel med Irak, i bytte mot olje, men regimet i Bagdad begynte etter hvert å kreve påslag i kontraktene.

I ettertid er det avslørt at rundt 2.200 selskap fra hele verden bestakk det irakiske regimet for å sikre seg kontrakter med landet, blant dem 15 svenske selskap med Volvo, Scania og Atlas Copco i spissen.

Svensk økokrim har gransket sakene i flere år, og reiser nå tiltale mot tre direktører i Volvo, skriver Svenska Dagbladet.

- Volvo blir prøvesak i Sverige. Det blir avgjørende for den videre håndteringen, sier statsadvokat Christer van der Kwast.

De tre tiltalte var direktører i Volvo Construction Equipment International AB, som skal ha betalt bestikkelser for å sikre salg av 145 hjullastere og 43 veiskraper til Irak. Blir de funnets skyldige i tiltalen risikerer de fengsel.

Volvo har tidligere måttet betale drøyt 90 millioner kroner i bøter til amerikanske myndigheter i saken.

Det er også ventet tiltalebeslutning mot Scania med det første, mens sakene mot de øvrige svenske selskapene som skal ha bestukket Saddam Husseins regime, er henlagt.

(NTB)