Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vonde dager for Lindas far

- For Lindas skyld. Slik besvarer Guttorm Didriksen spørsmålet om hvorfor han tvinger seg til å delta i alle rettssakens faser. De siste tre dagene har vært vonde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORVIKSKARET/BODØ(Dagbladet): Onsdag fulgte han Hålogaland lagmannsrett til stedet hvor Linda ble funnet for to år siden _ en skogkledt skråning nedenfor en militær bomvei ved Storvikskaret i Gildeskål.

Torsdag og i går gjenså han de sterke bildene av Lindas levninger, på en storskjerm i retten. Han hørte tekniske eksperter redegjøre for hva de mener har skjedd med datteren.

- Jeg sitter her for Linda. Hennes plass skal ikke på noe tidspunkt være tom, sier Guttorm Didriksen til Dagbladet.

Ser på tiltalte

I likhet med kona inngir Lindas pappa et verdig og stillferdig inntrykk. Ekteparet fra Nordnesøy har vært gjennom mange lidelser siden eldstedatteren forsvant, torsdag 1. juni 2000.

Mamma Anita er fortsatt sterkt preget. I retten sitter hun bortvendt, med et sørgmodig blikk. Bare unntaksvis streifer øynene hennes den tiltalte. Hun var med til Storvikskaret onsdag, og satt ikke i retten under torsdagens og gårdagens dokumentasjon.

Pappa Guttorm er med hele tida. Han sitter ufravendt og ser på tiltalte. De to har bare vitneboksen mellom seg. Hans blikk er rolig, men uforsonlig.

Torsdag, mens de sterke bildene til Kripos-tekniker Tore Per Bakken ble vist, pendlet blikket hans sakte mellom storskjermen og tiltalte.

Sistnevnte fikk for en gangs skyld problemer. Han orket ikke se på lenge av gangen. Flere ganger slo han blikket ned i bordplaten.

- Linda hovedpersonen

- Jeg vil at tiltalte skal føle at vi er her. At Linda er levende gjennom oss. Hun er hovedpersonen, sier Guttorm Didriksen om årsaken til sin tilstedeværelse i retten.

- Hva gjør deg i stand til å se bilder fra funnstedet?

- At det ikke er slik jeg husker Linda. Når jeg minnes Linda, ser jeg for meg henne i levende live.

Lindas foreldre har gitt uttrykk for at de mener riktig person er tiltalt.

I Salten tingrett i vinter ble de tilkjent 250.000 i erstatning. Retten mente det var «kvalifisert sannsynlighetsovervekt for at XX (tiltalte _ red.) har tatt Linda av dage.»

Som årsak til det høye erstatningsbeløpet oppgir tingretten at «... Anita og Guttorm Didriksen på en særdeles tragisk måte er blitt berøvet sin datter; XX har påført dem stor sorg og lidelse.»

- Da han ble frifunnet strafferettslig, tok tingretten etter vår mening ikke hensyn til viktige bevis. Blant annet når det gjelder funnstedet, sier Guttorm Didriksen.

Tiltalte har anket erstatningsdommen, mens påtalemyndigheten har anket den strafferettslige frifinnelsen. Begge anker behandles nå i Hålogaland lagmannsrett.

«Et bevisst valg»

Kripos-tekniker Tore Per Bakken vitnet torsdag. Han skriver i sin rapport at flere velegnede skjulesteder ligger nærmere Ørnes enn det sted liket ble funnet på. Om funnstedet skriver Bakken:

«Tilgjengeligheten med bil (..), terrengets beskaffenhet, og muligheten til å komme usett til og fra, er god. Selv om valget av gjemmested for liket er rimelig nær en bemannet militærinstallasjon, kan dette være et bevisst valg ut fra for eksempel lokalkunnskap om Forsvarets bruk av dette området.»

Tiltaltes far har i mange år hatt en ledende stilling ved Forsvaret i samme område.

Hockeybagen

Bakken skriver også: «Funnstedet for blant annet kraniet, hår, negler, deler av ryggsøylen og mindre deler av bløtvev, tyder på at hun er plassert på stedet i død eller bevisstløs tilstand, og at hun har vært tildekket av felt bjørk, løs kvist, noe gress og mose, som er funnet på stedet.»

- Fordypningen stemmer med et menneske av normal høyde i sammenkrøket stilling. Funnet er forenlig med at liket har ligget i eksempelvis en stor bag, sier Bakken til Dagbladet.

I går vitnet anatomiprofessor Per Holck i retten:

- Liket har ligget i en anatomisk veldig unaturlig stilling.

Påtalemyndigheten mener at en svart hockeybag _ så stor at tiltalte kalte den «hybelen min» _ ble brukt til å frakte Linda. I 20 politiforklaringer og to rettsinstanser har tiltalte gitt ulik informasjon om bagen. Han hevder nå at den revnet under flytting kort etter at Linda forsvant, og at den derfor ble kastet.

Det er kjent at Linda, julen 1999, «prøvesatt» bagen for moro skyld.

TØFT FOR FAR: Onsdag sto Guttorm Didriksen (t.v.) tankefull på stedet i Storvikskaret hvor Linda ble funnet drept, med medlemmer av juryen diskuterende til høyre. På torsdag og i går så han bildene av Lindas levninger, slik de lå samme sted for to år siden. Men Lindas mor orket ikke å delta.
HVER DAG: Lindas far følger saken tett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media