Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vonde følelser i britisk koalisjon

Kaller regjeringspartner «hensynsløs og kalkulerende».

 SLÅR SPREKKER:  Forholdet mellom De konservative og Liberaldemokratene, her representert ved statsminister David Cameron (til høyre) og visestatsminister Nick Clegg, slår sprekker etter lokalvalget og folkeavstemningen. Foto: EPA/Geoff Kirby
SLÅR SPREKKER: Forholdet mellom De konservative og Liberaldemokratene, her representert ved statsminister David Cameron (til høyre) og visestatsminister Nick Clegg, slår sprekker etter lokalvalget og folkeavstemningen. Foto: EPA/Geoff Kirby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samarbeidet mellom de britiske regjeringspartene toryene og Liberaldemokratene, er langt fra rosenrødt etter det britiske lokalvalget.

Samtidig med valget - som ble et knusende nederlag for Liberaldemokratene - ble det avholdt folkeavstemning om valgloven. Også her endte det med nederlag for LibDems, som ville ha en endring som ville ha gjort det enklere for småpartiene.

I valgkampen falt det mange harde ord, og flere av Liberaldemokratenes ministere virker nå å være kraftig oppgitt over regjeringspartneren.

- Enkelte av oss har aldri hatt mange illusjoner om De konservative (toryene), men de har vist seg som hensynsløse, kalkulerende og stammeaktige. Det betyr imidlertid ikke at vi ikke kan jobbe med dem, sier forretningsminister Vince Cable til Sky News.

Erkjente nederlag Han mener koalisjonen nå vil bli mer «forretningsmessig» etter den bitre valgkampen, der en mulig endring i valgloven altså sto sentralt. Denne endringen har blant annet toryene motsatt seg.

Totalt var det 67,9 prosent av velgerne som sa nei til endringen i valgloven. Bare 32,1 prosent sa ja.

- I et demokrati er det sånn at når du stiller et spørsmål og får et overveldende svar, så må du bare akseptere det og jobbe videre, sier Nick Clegg, visestatsminister og leder for Liberaldemokratene.

Han er nå ute i hardt vær etter det elendige valget, og britiske medier spekulerer på at han snart kan være ferdig som partileder. Det skjer kort tid etter at samme mann ble hyllet for å ha brakt partiet inn i regjeringssamarbeidet.

«Forbannet dumskap» Tidligere partileder Lord Ashdown anklager imidlertid statsminister David Cameron (Tory) for å ikke ha stoppet de personlige angrepene mot Nick Clegg, og kaller det «forbannet dumskap».

LibDems-politikeren Baroness Tonge mener Cameron i sin valgkamp oppførte seg «absolutt skrekkelig» med sine angrep mot koalisjonspartneren.

- David Cameron, som i koalisjonsavtalen lovte at han ikke skulle ta del i folkeavstemningvalgkampen, gjorde nettopp det og på en veldig personlig måte med angrep mot Clegg, sier hun, og spår et langt mer konfliktfylt regjeringssamarbeid i framtida.

 SI JA:  Nick Clegg brukte mye tid på å overbevise velgerne om å si ja, men ble møtt av et overveldende nei til ny valglov. Foto: (AP Photo/David Jones, PA)
SI JA: Nick Clegg brukte mye tid på å overbevise velgerne om å si ja, men ble møtt av et overveldende nei til ny valglov. Foto: (AP Photo/David Jones, PA) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media