I FLAMMER:Flammene sluker gården Karmelfjellet ved Waco og de religiøse davidianerne som hadde forskanset seg der inne, omringet av det føderale politiet, 19. april 1993. Foto: AP / Scanpix / Susan Weems
I FLAMMER:Flammene sluker gården Karmelfjellet ved Waco og de religiøse davidianerne som hadde forskanset seg der inne, omringet av det føderale politiet, 19. april 1993. Foto: AP / Scanpix / Susan WeemsVis mer

Vonde minner i Waco

Etter eksplosjonen i gjødselfabrikken i Waco i Texas i USA, hvor myndighetene utelukker terrorisme, er det mange som tenker tilbake 20 år på en blodig historie samme sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) 19. april er det 20 år siden et blodig oppgjør mellom føderale myndigheter og ei ytterliggående kristen sekt som kalte seg «davidianere» på en gård utenfor Waco, som sekta hadde døpt  Karmelfjellet.

Det føderale politiet beleiret gården i 51 dager. Gården brant da ned og 76 mennesker, deriblant 20 barn under 17 år, omkom i flammene. Blant de døde var også lederen for sekta, David Koresh.

Det en del av USAs mangfoldige og forvirrende religiøse historie, iblandet en del sinnssjukdom, våpen og vold.

Maktkamp Davidianerne er ei utbryter-gruppe fra Sjuendedagsadventistene fra helt tilbake til 1955. De tror på jordas undergang og tar Bibelen bokstavelig. Vernon Howell var en avhopper fra skolevesenet som ble sterkt religiøs og seinere tok det bibelske navnet David Koresh.
 
Howell kom til Karmelfjellet ved Waco i Texas i 1987 for å ta over ledelsen av sekta der som deres «profet». Men gruppa var splittet i to fraksjoner.

I maktkampen kom det til skuddvekslinger og et øksedrap. Howell tok til slutt over og tok navnet David Koresh.

Overtok alle kvinnene Han hevdet å ha fått et budskap fra Gud om å opprette et «Davids hus» med et «eget folk». Ekteparene i sekta ble adskilt og mennene pålagt å leve i sølibat, mens Koresh ble en slags ektemann for alle kvinnene.

I februar 1993 offentliggjorde avisa The Waco Tribune-Herald en serie artikler kalt «Den syndefulle messias» om livet på gården. Koresh hadde giftet seg med flere mindreårige jenter, noen av dem så unge som 12 og 13 år, og dermed begått voldtekt i lovens forstand, hevdet avisa.

Koresh sa han hadde rett til polygami, til minst 140 koner, og at han var far til minst et dusin av barna i det lille samfunnet, ifølge avisa.

Ulovlige skytevåpen Byrået for alkohol, tobakk og skytevåpen (BATF) mente sekta hadde ulovlige automatvåpen på gården. 28. februar 1993 kom flere titall agenter til Karmelfjellet skjult i krøttervogner. De kom tett inntil hovedbygningen, men Koresh og hans tilhengere var advart.

Det kom til kraftig skuddveksling. Man fikk i stand en avtale om våpenhvile over telefon. BATF trakk tilbake sine, med fire døde og seksten skadde. Fire av davidianerne ble drept og mange skadd.

Det føderale politiet (FBI) tok over. Karmelfjellet ble omringet. En davidianer ble skutt i forsøket på å ta seg inn i hovedbygningen. FBI satte inn panservogner. Verken forhandlinger eller psykologisk krigføring førte fram. Man begynte å frykte et massesjølmord på gården.

Brant ned President Bill Clinton fulgte med i dramaet, og han godtok en plan fra justisminister Janet Reno om å drive davidianerne ut med tåregass. 19. april ringte FBI til Koresh og advarte om et snarlig angrep med tåregass. Over høyttalere fikk davidianerne vite at de var under arrest.

Panservogner kjørte inn til bygningen og pumpet inn tåregass. Andre panservogner slo huller i veggene for å åpne rømningsveier. Noen av de innesperrede rømte ut og ble arrestert. Men de aller fleste av dem kom ikke ut. De åpnet ild innenfra.

Bygningen tok fyr og i løpet av noen timer var den brent ned. 76 menn, kvinner og barn lå døde på branntomta, deriblant David Koresh.

I ettertid har mange spurt hva man skal gjøre med religiøse grupper som bruker «bibelsk lov» til å sette seg over samfunnets lover. Men også myndighetenes handlemåte har vært kritisert og også gransket av Kongressen i USA. Om det var et religiøst massesjølmord eller om FBI var ansvarlig for brannen har vært omstridt etterpå.