Gabriel (3) innlagt med RS-virus:

- Vondt å se ham sånn

Da kroppstemperaturen til tre år gamle Gabriel begynte å øke, trodde Aina Rikheim at sønnen var forkjølet. Så begynte han å hyperventilere.

SYK: Gabriel (3) er for tida innlagt på sykehus med RS-viruset. Her sammen med moren Aina. Foto: Privat
SYK: Gabriel (3) er for tida innlagt på sykehus med RS-viruset. Her sammen med moren Aina. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært en enorm økning av RS-virus i Norge, og sykehusene forventer et økt antall innleggelser utover vinteren. Men allerede nå har flere norske sykehus et stort trykk av RS-syke pasienter.

Respiratorisk syncytial-virus er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne, og utbrudd forekommer vanligvis fra november til mai.

Tirsdag fikk Dagbladet opplyst tall fra sykehusene på antall pasienter som er innlagt som følge av RS-viruset.

Etter Dagbladets kartlegging er det nå klart at det er minst 163 barn som er innlagt på landets sykehus.

ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Se fullstendig oversikt over sykehusene lenger ned i saken.

Flere av sykehusene opplyser til Dagbladet at de har flere barn på avdelingene med luftveisinfeksjoner og de venter på prøvesvar fra flere.

Blant dem finner vi tre år gamle Gabriel. Han ligger for øyeblikket på Drammen sykehus med pustehjelp og får medisiner intravenøst.

Onsdag i forrige uke merket mamma Aina Rikheim at ikke alt var som det skulle med sin tre år gamle sønn.

- Det var veldig høy feber og han sleit med pusten. Han hyperventilerte, sier hun til Dagbladet.

Drammens Tidende har også omtalt saken.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Høy feber

Moren valgte raskt å ta tempen på sønnen, og først da fant hun ut hvor alvorlig det var. For rett før de valgte å kjøre til legevakta viste temperaturmåleren 38,8 grader, men da de ankom legevakta et kvarter seinere hadde den steget betraktelig. Da hadde Gabriel en kroppstemperatur på 40,1.

- Vi var vel der en times tid fram til vi kunne reise hjem. Hadde ikke temperaturen sunket, hadde han blitt innlagt den dagen, forteller hun.

Ettersom temperaturen sank fikk de reise hjem fra legevakta med beskjed om å holde et ekstra øye på temperaturen.

Da Dagbladet snakket med Rikheim mandag formiddag, satt hun inne på sykehuset hvor Gabriel lå til observasjon.

- Vi var hos legevakta igjen i går (søndag). Da endret pustemønsteret hans seg betraktelig. Da sleit han veldig og ble sendt videre på sykehuset.

Søvnløse netter

Da Rikheim møtte legene på sykehuset skjønte hun omfanget.

- Da sykesøstera kom inn trykket vi på knappen og da sto det fire-fem stykker her inne med veneflon, pustemasker, blodprøver og alt. Det ble raskt kaotisk.

- Hvordan er det å se sønnen sin sånn på sykehuset?

- Det er helt pyton. Det er ikke moro i det hele tatt. Det er vondt å se ham sånn. Det er vondt å se at han sliter.

- Jeg har aldri opplevd liknende, fortsetter hun.

Moren har vært med Gabriel hver dag både hos legevakta og på sykehuset siden de først var på legevakta i forrige uke.

- Det har vært tøft. Jeg tror jeg har sovet 20 minutter i natt. Resten av tida har jeg bare våket over ham. Så fort det har vært en liten lyd har jeg nesten stått i senga, forteller hun.

- Skjønner Gabriel hva som skjer?

- Jeg tror nok han skjønner det. Vi har prøvd å forklare ham at han er syk og at han må ha hjelp til å bli frisk. Han kan være litt sta, så det hender han sier ifra at nok er nok. Han har ikke noe valg. Vi må jo bare, sier hun fortvilet.

Onsdag formiddag opplyser Rikheim om at sønnen er på bedringens vei.

- Vi er fortsatt på sykehuset, men nå er han endelig litt mer oppe på beina. Han smiler og ler mer, sier hun.

Langt kraftigere

Overlege hos FHI, Margrethe Greve-Isdahl, er klar på at det i år vil være flere innleggelser enn tidligere.

- Situasjonsbildet med RS-smitte nå er absolutt usedvanlig. At utbruddet nå i flere land har startet i løpet av sommeren og tidlig høst er helt usedvanlig. I tillegg ser vi fra andre land som for eksempel Sverige og Danmark at utbruddet med RS er langt kraftigere i år enn de siste åra, sier hun til Dagbladet.

- Viruset i seg selv gir nok ikke mer alvorlig sykdom, men det at flere blir smittet enn tidligere vil også gi flere innleggelser enn vanlig, legger hun til.

HELSEDIREKTØR: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HELSEDIREKTØR: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kan bli etterslep

Hos de minste barna, særlig de under 1 år, kan RS-viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i nedre luftveier som kan gi pustevansker og behov for innleggelse i sykehus. Mellom 1000 og 2000 barn i alderen 0–5 år blir innlagt for RS-virusinfeksjon årlig, ifølge FHI.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte til Dagbladet for to uker siden at det allerede da var mange innlagte med RS-viruset.

- Det kan bli et etterslep i og med at småsøsken til de aller minste kanskje ikke har vært borte i dette viruset og derfor ikke er immune. Man kan få en større spredning i barnehager enn det man hadde ellers, uttalte han den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer