Vondt for ryggraden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Den dagen jeg trenger hjelp, vil jeg ikke bli utlyst på anbud. Det har med menneskeverd å gjøre, sa tidligere statsminister Odvar Nordli da han hilste Arbeiderpartiets landsmøte i går. Og Ap-veteranen høstet stor applaus fra forsamlingen for sitt retoriske poeng.
  • Striden rundt privatisering av offentlige tjenester treffer Arbeiderpartiet i ryggraden. En hovedbjelke i partiets politikk har vært å utbygge velferdsordninger, ikke bare finansiert, men også utført av stat og kommune. Og i økende grad består Arbeiderpartiets medlemmer og tillitsvalgte av offentlig ansatte. I landsmøtsalen i Folkets Hus sitter mange kommunestyrerepresentanter som, når de tar stilling til forslag om privatisering eller konkurranseutsetting av kommunens tjenester, også tar stilling til egne eller nære partifellers arbeids- og ansettelsesforhold.
  • Leder Jan Davidsen i Norsk Kommuneforbund føler seg med rette usikker på hva partileder Thorbjørn Jagland mener om privatiseringsspørsmålet. Modernisering og effektivisering av velferdsstaten er et av Arbeiderpartiets viktigste mål i årene framover, og Jagland har uttalt at han har et pragmatisk forhold til privatisering. Trolig er Ap-lederen med vilje så uklar, for å unngå å provosere Kommuneforbundet og andre forbund i offentlig sektor. For disse organisasjonene har utpekt kampen mot privatisering som en hovedoppgave. Jaglands taktikk er nok å la uklarheten råde og tida arbeide.
  • I omsorgssektoren er ikke problemstillingen om syke og gamle skal settes vekk på anbud eller måtte forholde seg til et privat marked. Det er driften av tilbudene som i tilfelle skal sette ut til private, slik den i dag ofte er satt ut til humanitære organisasjoner. Fortsatt skal kommunen stille kvalitetskravene, tildele tjenestene og kontrollere tilbudet. Slike løsninger må det være mulig å diskutere lidenskapsløst. Hvis en ikke lar seg blinde av sine egne interesser som arbeidstaker.