Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vondt Kennedy-blod

De var kamerater. Nå tåler de ikke hverandre - svogerne Robert F. Kennedy jr. (51) og Andrew Cuomo (48). To ambisiøse demokrater som begge siklet etter justis ministerposten i staten New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Robert F. Kennedy jr. og Andrew Cuomo er begge to født inn i svært mektige familiedynastier. Alle kjenner Kennedy-klanen, som har fostret en president, senatorer og kongressmenn, og nesten er som en amerikansk kongefamilie.

Andrew Cuomo er sønn av delstaten New Yorks tidligere guvernør Mario Cuomo. Hans far var en av de mest innflytelsesrike politikerne i USA i mange år. Robert F. Kennedy jr. er sønn av Robert F. Kennedy. Faren var presidentkandidat, senator og justisminister.

Kennedy sr. ble den 6. juni 1968 skutt ned og drept av palestineren Shiran B. Shiran i Los Angeles. Kennedy jr. har som sin ekssvoger politiske ambisjoner. Men en svært bitter skilsmisse mellom Kerry - som er Robert jr.\'s søster - og Andrew, har ført til ondt blod mellom de to tidligere vennene.

TIL HØSTEN BLIR DET VALG på både guvernør og attorney general (justisminister) i delstaten New York. Det er ventet at den som blir demokratenes kandidat, kommer til å vinne en klar seier.

Andrew Cuomo og Robert F. Kennedy jr. var de to mest opplagte demokratiske kandidatene.

Ekteskapet mellom Kerry Kennedy og Andrew Cuomo hadde skrantet en stund, da hun i full offentlighet innrømmet utroskap. Kerry hadde et forhold til playboyen og restauranteieren Bruce Colley.

Cuomo skal ha følt det som et svik. Da svogeren heller ikke ville hjelpe ham å redde ekteskapet, skal forholdet til Robert, også kjent som Bobby, blitt iskaldt.

Andrew skal først ha kommet til Bobby og bedt ham om å prate med lillesøsteren, for å be henne slutte å treffe elskeren, slik at de kunne redde ekteskapet.

Bobby ville ikke løpe svogerens ærend. Noe som skal ha fått Cuomo til å bli rasende.

ANDREW OG KERRY ER NÅ separert, og skilsmissen er advokatmat. Noen millioner dollar skal fordeles.

Robert F. Kennedy jr. skal på sin side mene at ekssvogeren har behandlet søsteren dårlig.

Bobby skal også være forbannet over at Andrew Cuomo i full offentlighet anklaget lillesøsteren Kerry for utroskap.

Stillingen som attorney general er et viktig springbrett for en som ønsker å gjøre politisk karriere i Amerika. I dag har nesten samtlige politikere i USA juridisk bakgrunn. For å ha mulighet til å stille som guvernørkandidat, eller sikte på en plass i Senatet, er det politisk smart å ha sittet som øverste sjef for justismyndighetene i en delstat.

Demokraten Eliot Spitzer, som i dag er attorney general i New York, stiller som guvernørkandidat for demokratene. Han er favoritt og vil trolig kunne slå George Pataki, som er den sittende republikanske guvernøren.

DA ROBERT F. KENNEDY ble spurt av nyhetskanalen NY1 om han stiller til valg, svarte han:

-  Hvis jeg stiller gjør jeg det for å snakke om sak, ikke for å havne i sladrespaltene.

Seinere har Kennedy uttalt seg slik:

-  Jeg vil ikke snakke om mine følelser offentlig.

Andrew Cuomo har bekreftet at han vurderer å stille til valg.

Torsdag denne uka bestemte Robert F. Kennedy jr. seg for at han likevel ikke stiller til valg. Til tross for at også mektige Hillary Rodham Clinton har oppfordret ham om å stille.

I FORRIGE UKE FIKK avisa New York Post et intervju med Bobby Kennedy jr.

Han avviste tvert at en av årsakene til at han vurderer å stille til valg var for å stoppe ekssvogeren Andrew Cuomos politiske framtid.

Samtidig ble Kennedy bedt om å karakterisere de andre demokratene som offentlig har bekreftet at de er kandidater til stillingen.

Han karakteriserte både Mark Green og Richard Brodsky som dyktige og sa at de var venner av ham.

På spørsmål om ekssvogeren også var å anse som en venn, svarte Kennedy:Andrew Cuomo valgte å uttrykke seg slik, da han ble konfrontert med ekssvogerens uttalelse:

-  Jeg vil ikke svare på det offentlig!

-  Hvis det er vondt blod mellom oss, er det ikke mitt blod. Dette er ikke personlig fra min side. Jeg betrakter fortsatt Bobby som en venn.

ETTER Å HA TENKT SEG nøye om, valgte Bobby Kennedy ikke å stille til valg. Offisielt er årsaken at han vil ha tid til barna sine. Ifølge Hank Sheinkopf, demokratisk strateg, er sannheten at Bobby Kennedy ikke orket å få brettet ut livet og familien i media.

Det dårlige forholdet til ekssvogeren Andrew Cuomo ville åpenbart ha blitt brettet ut i aviser og på TV.

-  Jeg snakket med min onkel (senator Ted Kennedy, red.anm.) og min bror Joe, begge rådet meg til å vente, sier Bobby Kennedy jr.

-  Jeg ønsker å være til stede for barna mine, mens de har bruk for meg, sier Kennedy jr.

SAMTIDIG AVVISER HAN at forholdet til ekssvogeren har hatt noen betydning for beslutningen.

Ekteskapsbruddet - etter 13 år, skal ha gått kraftig inn på Kerry Kennedy og Andrew Cuomos tre små døtre.

Forholdet mellom Kerry og Andrew skal om mulig, blitt dårligere da det ble kjent at hun krevde større underholdsbidrag.

Det som for noen år siden så ut til å være det ultimate politiske ekteskapet - to mektige demokratiske familier som slo seg sammen, endte opp som en såpeopera. Og en skilsmisse i full offentlighet, som topper seg med en skitten valgkamp, ville garantert fått spalteplass i avisene.

Selv om Kennedy-navnet klinger godt i USA, er ikke Cuomo noe dårligere navn i New York. Spørsmålet nå er om Kennedy-klanen aktivt kommer til å motarbeide kandidaturet til Andrew Cuomo.

AMBISIØS SVOGER: Veien ligger nå åpen for Andrew Cuomo, som var gift med Kennedy-søster Kerry. Cuomo blir trolig demokratenes kandidat til stillingen som justisminister i New York. Han har et anstrengt forhold til sin tidligere bestekamerat og svoger Robert F. Kennedy jr.
HAR AMBISJONER: Robert F. Kennedy jr. var på vei inn i politikken. Men han orket ikke en skitten valgkamp mot sin tidligere svoger Andrew Cuomo. Derfor stiller Bobby jr. ikke til valg som justisminister i delstaten New York.