Voodoo-Lars er sannspådd

Lars Sponheim advarer regjeringen: Hvis aksje- og kapitalbeskatningen økes, vil skatteinntektene for staten og kommunene gå ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-lederen ble i 2004 karakterisert som en vaskeekte voodoo-prest av Ap-leder Jens Stoltenberg da han uttalte at lavere skatt ga høyere skatteinntekter og mer velferd. Nå viser skattestatistikken for de siste tre åra at Sponheim kan ha hatt rett.


Siden 2003 har staten økt sine skatteinntekter med over 100 milliarder kroner.

Skal skatte de rike

Men under regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud i går varslet statsminister Stoltenberg økte skatter for de aller rikeste. - Det er avgjørende at de med store inntekter - de som har aller mest i kapital- og aksjeinntekter bidrar, sa Stoltenberg. Dette skal gi milliarder ekstra i statskassa. Men nå advarer Sponheim mot å tro at det er rette veien å gå. Å øke skattene mener han at skatteinntektene i stedet vil gå ned.


- Man trenger ikke være voodoo-prest for å forstå det, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

Han mener et lavere skattetrykk fører til at flere kommer i arbeid og at flere betaler skatt.

Uklok politikk

- Skatteskjerpelser i en nedgangskonjunktur, er meget uklok politikk. Mitt råd til regjeringen er å droppe skatteøkningene. Stoltenberg og Halvorsen kan uansett ikke øke beskatningen av aksje- og kapitalinntekter med to milliarder kroner uten at det får alvorlige følger for norsk næringsliv, sier Sponheim.

Han tror regjeringen derfor må ty til å øke skattene for dem med lønnsinntekter over 400.000 kroner.

Stoltenbergs bløff

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, er enig. Han tror ikke den rød-grønne regjeringen tør å røre inntektene over 700 000 kroner, fordi det vil innebære et brudd med skatteforliket fra 2004.

Derimot lever de med lavere inntekter noe mer utrygt, mener han.

Sanner sier han blir irritert når han hører «Stoltenbergs bløff» om at Bondevik-regjeringen rammet velferden ved å gi skattelettelser til de rike. - Vi vet at skatteinngangen fra Fastlands-Norge økte med 7,2 prosent i 2005. Tar vi med den økte skatteinngangen fra oljeskatten, opplevde Norge en skatteøkning på 79 milliarder kroner i fjor. Derfor er det uhørt av Stoltenberg å si at Høyre-, KrF- og Venstre-regjeringen rammet velferden ved å gi skattelettelser til de rike, sier Sanner til Dagbladet. Skattestatistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at skatteinngangen i 2003 var på nesten 450 milliarder kroner.


Totalt i fjor ble det innbetalt 551 milliarder kroner i skatt.

SKATTEUTSPILL: Under regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud i går varslet statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen økte skatter for de aller rikeste. Men har Lars Sponheim rett når han hevder at dette gir færre skattekroner i statskassa?
LARS SPONHEIM: Suksess somvoodoo-prest?