VORSPIEL:De som drikker på vorspiel ender opp med å drikke dobbelt så mye som andre. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.
VORSPIEL:De som drikker på vorspiel ender opp med å drikke dobbelt så mye som andre. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.Vis mer

Vorspielet øker risikoen for blackout, stoffmisbruk, ubeskyttet sex og hærverk

Sorry, men det sier forskerne.....

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig fredag og du er kanskje klar for et vorspiel med gode venner. Vel, det er mulig at du bør tenke deg om to ganger.

Intensjonen er kanskje god: Siden et glass på byen koster ei halv ukelønn, er det bedre å starte med noen polvarer på privaten. Slik slipper man unna med færre glass ute, og kan dermed forebygge økonomisk ruin, skriver Forskning.no.

Dessverre fungerer ikke vorspielstrategien helt etter boka, konkluderer sveitsiske forskere.

Undersøkelsen deres viser nemlig at unge mennesker som hadde vært på vorspiel slett ikke drakk mindre ute. De drakk akkurat like mye ute på byen og endte dermed opp med å drikke dobbelt så mye som de som gikk rett til et utested.

Vorspielet økte også risikoen for fyllesjuke, blackout, uplanlagt stoffbruk, ubeskyttet sex, skader og hærverk.

Før-drikking så ut til å ha spesielt stor innvirkning på oddsen for bakrus og blackout, konkluderer forskerne i en artikkel i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Lite forskning
Merkelig nok vet vitenskapen svært lite om vorspiel-fenomenet. Skikken har bare nylig dukket opp i den internasjonale alkohollitteraturen. Selv ikke i vorspiel-landet Norge er oppvarmingsfesten viet mye forskningstid, sier en talsperson fra SIRUS til Forskning.no.

For å finne ut mer om konsekvensene av festoppvarming, fulgte forskerne de nattlige aktivitetene til 183 unge damer og menn hver torsdag, fredag og lørdag i fem uker etter hverandre.

På fem ulike tidspunkter i løpet av disse kveldene og nettene fikk deltagerne et lite, enkelt spørreskjema tilsendt på telefonen. Oppgaven var å fylle ut hvor de befant seg og hvor mye de hadde drukket. Dagen etter skulle de også rapportere om eventuelle problemer.

Resultatene viste altså at førfesten økte risikoen for et større inntak av alkohol på byen.
Forskerne mener resultatene ikke kan skyldes at det bare er visse typer mennesker som ofte går på vorspiel, og at disse menneskene generelt drikker mer enn andre.

Siden de kunne følge hver av deltagerne over mange kvelder, kunne de sammenligne hvordan det gikk med samme person med og uten oppvarmingsfest. Og da viste det seg altså at selve vorspielet var utslagsgivende.

- Før-drikking er et ødeleggende drikkemønster som sannsynligvis leder folk til å legge sammen to normale drikkeanledninger — én hjemme fulgt av én ute - og som generelt resulterer i overdrevent alkoholinntak, sier Labhart.