Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vortesvinet» skal knuse tanksen

BRUSSEL (Dagbladet): Med utstrakt bruk av flyet A-10, også kalt «vortesvinet», håper NATO å knuse et stort antall av serbernes mange tanks og pansrede kjøretøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med «Apache»-helikoptrene og F-16-flyene, vil A-10-flyet bli viktige elementer i den fasen krigen nå går inn i.

- Det vil bli vanskelig. Det vil bli hardt. Men vi kommer til å seire. Årsaken er dere, sa den amerikanske forsvarsminister William Cohen som var på besøk i Aviano-basen i Italia i går.

Det såkalte «Vortesvinet» er et lavtflygende spesialfly som strutter av våpen beregnet på å sprenge i stykker tanks og pansrede kjøretøyer. Flyet er fullstappet med høyteknologi som skal finne målene og presisjonsstyre våpnene.

Men de serbiske styrkenes lavteknologiske forsvarstaktikk har gjort at «vortesvinene» hittil bare har truffet og ødelagt en enkelt kolonne med serbiske militære kjøretøyer og noen få enkeltkjøretøy. Foreløpig har ikke NATO gjort krav på å ha ødelagt en eneste serbisk tanks.

NATOs militære talsmann, kommandør David Wilby, sa i går at det fortsatt foregår kamper i noen områder mellom serbiske styrker og enheter fra UCK-geriljaen, men i mindre omfang enn tidligere.

Gjemmer seg

De serbiske styrkene har gjemt og kamuflert seg. I går viste Wilby fram satellittbilder av tanks parkert inntil hus. NATOs militære ledere er bekymret for at serberne skal bruke kosovoalbanere som menneskelige skjold for å verne tunge våpen. Kommandør Wilby sier til Dagbladet at NATO hittil ikke har stått overfor denne situasjonen.

Men tunge våpen er blitt skjult i direkte tilknytning til sivil bebyggelse. I slike tilfeller har NATOs fly avstått fra angrep.

Apache

Under sitt besøk i Brussel sa USAs forsvarsminister William Cohen at «krigshandlingene vil fortsette med stor styrke», og nevnte spesielt innsats av Apache-kamphelikoptere. Dette våpensystemet har flere av de samme oppgavene som «Vortesvinet», men regnes som enda mer effektivt i kamp mot bakkestyrker. Det er imidlertid fortsatt usikkert når Apache-helikoptere vil bli satt inn i krigføringen mot de kamuflerte serbiske styrkene.

I NATO-hovedkvarteret er svaret at de vil bli satt inn når de er på plass i Albania, og er klare. En av årsakene til usikkerheten er at deler av det serbiske luftforsvaret fortsatt er operativt og utgjør en trussel mot helikoptere.

Skrur av motoren

Under Golf-krigen mot Irak ødela Apache-helikoptere og «vortesvin» et stort antall irakiske tanks, selv om de var nedgravd i sand til over kanontårnet. Infrarøde målsøkere fant dem på grunn av varmeutstrålingen i den kalde ørkennatta.

Kosovo er et helt annet terreng, og serberne skrur av motorene i tanksen for å spare drivstoff. Det holder dem kalde og bidrar til å gjøre dem vanskeligere å finne.

NATOs militære ledere sier at tida arbeider for NATO. Før eller siden vil de kamuflerte tanksene og panserkjøretøyene måtte flytte på seg, og da blir de sårbare.