Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vrak avslører helikopter verden ikke har sett maken til

I det skjulte har USA trolig utviklet et topphemmelig, stillegående helikopter.

UNIKT:  Helikoptervraket som lå igjen etter USAs spesialsoldater er av en helt ny type, mener eksperter. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/Scanpix
UNIKT: Helikoptervraket som lå igjen etter USAs spesialsoldater er av en helt ny type, mener eksperter. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før de amerikanske spesialstyrkene i Navy Seal stormet inn i residensen til Osama bin Laden, klarte de å snike seg inn på terrorkrigeren uoppdaget.

Suksessen skyldes topphemmelige, stillegående helikopter av en type verden aldri har sett makten til, mener forsvars- og luftfarts analytikere ABC News har snakket med. 

I løpet av operasjonen som kostet terrorlederen livet, kom et av de to Blackhawk-helikoptrene som spesialtroppen satt i, borti en vegg på eiendommen. Da styrkene forlot eiendommen 40 minutter seinere var de derfor vunget til å etterlate helikopteret.

Før de forlot stedet ødela de helikopteret med sprengstoff, men bilder av det som overlevde eksplosjonen avslører et unikt helikopter, med et støydempende dekke over halerotoren og et høyteknologisk materiale som gjør det usynlig på radar som noen av ingrediensene. 

Også formen på helikopteret, kraftige vinkler og en flat overflate, er viser at dette er et spesielt helikopter.

Unikt Dan Goure som tidligere jobbet i det amerikanske forsvarsdepartementet sier helikopteret er ulikt alt man har sett før.

- Dette er unikt. Du vil ikke kunne vite at det kom rett mot det, og det er det som er viktig. Disse helikoptrene kommer inn fort og lavt, og når det ikke høres ut som de kommer rett mot deg så vil du kanskje ikke reagere i det hele tatt før det er for seint. Det var åpenbart en del av suksessen, sier han.

Naboer til eiendommen i Abbottabad i Pakistan forteller ABC News at de ikke hørte helikopteret før det var rett over dem.  
Lyden som kommer fra spesialhelikopteret blander seg mer med vanlig bakgrunnsstøy en den karakteristiske helikopterstøyen, påpeker eksperter. 

Prøvde på 90-tallet USA har forsøkt å bygge denne type helikopter før. Allerede på 90-tallet hadde de ulike prototyper. Pentagon stoppet imidlertid det kjente utviklingsprogrammet i 2004. Siden har myndighetene åpenbart startet opp igjen i det stille. 

Vraket etter operasjonen i Pakistan er det første offentligheten noen gang har sett av et operasjonelt helikopter av denne typen, sier Bill Sweetman, redaktør av tidsskriftet Defense Technology International 

STILLEGÅENE:  Helikopteret har ulike innretninger som skal gjøre det stillegående. I tillegg gjør materialet og den spesielle formen at det vil være vanskelig å oppdage på radar.
STILLEGÅENE: Helikopteret har ulike innretninger som skal gjøre det stillegående. I tillegg gjør materialet og den spesielle formen at det vil være vanskelig å oppdage på radar. Vis mer

Men helikopteret kan ha vært brukt i hemmelige operasjoner i årevis uten at det har vært offentlig kjent. 

— Trolig har vi hatt hundrevis av operasjoner med disse helikoptrene de siste åra, men alle helikoptrene har kommet tilbake, tror Goure. 

Helikopteret ble ganske raskt fjernet fra eiendommen. Reuters skaffet bildene fra en anonym pakistansk sikkerhetskilde.

— I Pentagon er det nok folk som bekymrer seg for at helikopteret nå er på veil til Kina. Vi vet at Kina forsøker å bygge denne type teknologi. Det kinesiske militæret har også kjente bånd til den pakistanske hæren, sier tidligere kontraterrorrådgiver i Det hvite hus, Richard Clarke til ABC News. 

Spesialhelikopteret var ikke det eneste høyteknologiske middelet det Navy Seals tok i bruk.  Bin Ladens naboer i Abbottabad forteller at både strømmen og telefon forsvant rett før operasjonen startet. Kort tid etter var det tilbake. 

FJERNET:  Helikopteret er fjernet fra eiendommen i Abbottabad. Det kan være på vei til Kina, sier ekspert. Foto: EPA/Scanpix
FJERNET: Helikopteret er fjernet fra eiendommen i Abbottabad. Det kan være på vei til Kina, sier ekspert. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media