Resett-skribent nominert:

Vraker Frp-topp

Krefter i Oslo Frp ønsker Resett-journalist Maria Zähler inn på Stortinget på bekostning av partitopp Aina Stenersen. I bakgrunnen lusker også Carl I. Hagen, men Zähler vil neppe gi etter for Hagen.

UTFORDRES: Aina Stenersen er innstilt til tredjeplass i Oslo Frp. Men krefter ønsker en Maria Zähler. Carl I. Hagen er også en kandidat til plassen Foto: Lise Åserud / NTB
UTFORDRES: Aina Stenersen er innstilt til tredjeplass i Oslo Frp. Men krefter ønsker en Maria Zähler. Carl I. Hagen er også en kandidat til plassen Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet er kjent med at Bjerke Frp vraker Aina Stenersen (Frp) til tredjeplassen til stortingsvalget neste år.

Nominasjonskomiteen i Oslo Frp har innstilt Stenersen på den viktige tredjeplassen. Men i en epost som gikk til nominasjonskomiteen onsdag kveld foreslås Maria Zähler på Stenersens bekostning. Zähler er skribent for nettstedet Resett.

Tredjeplassen på lista har gitt vara-plass på Stortinget denne perioden, men Oslo Frp håper å få tre faste representanter i neste periode.

Maria Zähler forteller Dagbladet at hun ønsker tredjeplassen Bjerke Frp nå vil gi henne.

- Jeg er veldig beæret over dette, og tror det er en god idé. Aina Stenersen er en veldig dyktig og hyggelig kvinne, men nå trenger Oslo litt fornyelse, sier Zähler.

Aina Stenersen har ikke besvart Dagbladets henvendelse i saken.

- Tror ikke jeg trekker meg

I bakgrunnen av nominasjonskampen lusker Frp-nestor Carl I. Hagen. Han vant 25. oktober kampvoteringen om 1. plassen på Oppland Frp's stortingsvalgliste, men ønsker også å stille til valg i Oslo, på nettopp den samme tredjeplassen som Zähler nå utfordrer Stenersen om.

- Vi har mange flinke folk i Frp, så en god kandidat får vi nok uansett. Det er viktig at vi fenger Oslos velgere, unge og gamle. Jeg tror jeg kan bidra til det, sier Zähler.

For fire år siden var Aina Stenersen innstilt på fjerdeplassen. Den gang ga hun fra seg plassen etter at Carl I. Hagen truet med kappestrid.

Dagbladet er kjent med at kretsen i Oslo Frp som støtter Zähler ikke ønsker at hun trer til side for Carl I. Hagen, dersom han høylytt skulle ønske tredjeplassen.

- Trekker du deg dersom Hagen sier han vil ha tredjeplassen?

- Det forholder jeg meg ikke til akkurat nå, men jeg tror ikke at jeg trekker meg, svarer Maria Zähler.

Mistillit «på en måte»

Aina Stenersen har møtt motstand i Oslo Frp tidligere. I 2018, i det som ble omtalt som et kuppforsøk, forsøkte mer liberale krefter i Oslo Frp å fjerne henne som listetopp foran kommunevalget 2019.

Selve nominasjonsmøtet i Oslo Frp finner sted 5. desember. Hagen er vraket av nominasjonskomiteen, men kan fortsatt ta opp kampen der.

- Bjerke Frp kjenner Maria mest som journalist i Resett, og hun står for mye av det samme som vi gjør. Det handler om en bærekraftig utvikling av velferdsstaten og et kritisk blikk på innvandringspolitikken. Maria har også en person og framtoning som er viktig - hun er en klok person som framfører ting på en god måte, sier Adeleid Haugen, styremedlem i Bjerke Frp, til Dagbladet.

- Dette er mistillit mot Aina Stenersen?

- Ja, på en måte. Vi ønsker jo Zähler opp på lista på bekostning av Aina Stenersen. Maria Zähler er en ung stemme med framtida foran seg. Det behøves nye koster i Oslo Frp. Så først og fremst er dette en måte for oss å uttrykke tillit til Zähler, ikke mistillit til Stenersen.

Ikke snakket med Hagen

Adeleid Haugen legger til at Bjerke Frp ved tidligere prioriteringer har gjort det klart at lokallaget foretrekker Carl I. Hagen framfor.

- Hvorfor nominerer dere ikke Hagen framfor Zähler, da?

- Lokallaget har ikke vært i kontakt med Hagen om dette, og vet ikke om han ønsker at vi nominerer ham, så dette har ikke blitt satt på spissen hos oss. Men det er viktig for oss å understreke at Bjerke Frp ønsker både Zähler og Hagen høyest mulig opp på nominasjonslista bak Siv Jensen og Christian Tybring-Gjedde, svarer Haugen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer