Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snus med smak:

Vraker omstridt snusforslag

Helse- og omsorgsdepartementets nye tobakkstrategi, som legges fram til våren, vil ikke inneholde et forbud mot smakstilsetning i snus.

SNUSFORSLAG: Det var fryktet at Helse- og omsorgsdepartementets nye tobakkstrategi ville inneholde et forbud mot snus med smak. Dette forslaget er nå vraket. FOTO: NTB Scanpix
SNUSFORSLAG: Det var fryktet at Helse- og omsorgsdepartementets nye tobakkstrategi ville inneholde et forbud mot snus med smak. Dette forslaget er nå vraket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med en ny tobakksstrategi for å redusere tobakksbruken i Norge, med mål om en generasjon uten tobakksavhengighet.

Det har vært bekymring rundt at når strategien legges fram til våren, så vil et av tiltakene være å forby smakstilsetning i snus. Nå har imidlertid Frp fått gjennomslag i regjeringen for sitt nei til et slikt forbud.

Men når regjeringen legger fram den nye strategien vil den ikke inneholde et forbud mot smakstilsetninger i snus.

- Snus er beviselig langt mindre helseskadelig enn røyking. Fremskrittspartiet mener derfor det er fornuftig å støtte opp om et bredt tilbud av snusprodukter, både med og uten nikotin, for å gi et mindre helseskadelig alternativ til dem som i dag røyker.

- Å få røykere over på alternative nikotinprodukter som snus er god helsepolitikk, sier sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

Ikke veien å gå

Hun sier at Frp mener forbud mot smakstilsetninger i snus ikke er veien å gå for å redusere tobakksbruken i Norge.

- Vi er opptatt av at folk må få lov å ta egne valg, og at vi som samfunn må legge til rette for sunnere og bedre alternativer. Derfor ville det vært helt meningsløst å forby halvparten av snusproduktene i Norge.

Årsaken til bekymringen

Det er en formulering i Helsedirektoratets rapport «Folkehelse og bærekraftig samfunnsutvikling» som har skapt bekymring rundt at forbud mot smakstilsetning i snus er et av tiltakene som vurderes i regjeringens nye tobakksstrategi

I rapporten, som ble overlevert Helse- og omsorgsdepartementet i august i fjor, lyder et av innspillene slik:

«Utrede lovendringer med hensikt å beskytte barn og unge mot tobakksrøyk og bidra til å hindre oppstart av tobakksbruk gjennom for eksempel utvidede røykeforbud, regulering av smaksstoffer i tobakks- og nikotinprodukter»

UATTRAKTIVE PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer Vis mer

Snusflause

I februar advarte lederne i Unge Høyre, Unge Venstre, KrFU og FpU sin egen regjering mot å begå en snusflause, på bakgrunn av bekymringen.

- Snus er et lovlig produkt for voksne mennesker. En blå regjering har ingenting med å blande seg i hvordan snusen er smaksatt. Dette føyer seg inn i rekken av tullete forbud som direktorater og andre foreslår. Politikerne burde bruke tid, energi og penger på viktige ting, i stedet for å begrense folks tilgang på et lovlig produkt, sa leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, til Dagbladet i februar.

Nytt design

For et halvt år siden innførte helseminister Bent Høie (H) et nytt, nøytralt design på snusboksene som skulle dempe lysten på snus og hindre ungdom i å begynne med tobakksprodukter.

Tall fra snusprodusenten Swedish Match viser imidlertid at innføringen av grønne snusbokser har hatt liten eller ingen effekt på norske snusvaner.

Helse- og omsorgsdepartementet mener imidlertid det er for tidlig å konkludere om effekten av det nye regelverket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!