Vraket av biskop Aarflot

I går skulle John Arne Hurum Hanssen vært vigslet til diakon under en høytidelig seremoni i Oslo Domkirke. Men 34-åringen ble nektet fordi han fortalte biskop Andreas Aarflot at han hadde et seksuelt forhold til kjæresten sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurum Hanssen er utdannet ved Diakonhjemmets teologiske høgskole og jobber til daglig som diakon i Haugerud menighet.

- Vigsling av diakoner er som ordinasjon av prester. Etter den obligatoriske samtalen med biskopen ble jeg vraket fordi jeg snakket sant om noe av det mest vesentlige i mitt liv, forteller John Arne H. Hanssen til Dagbladet. Nå oppfordrer han til debatt om Kirkens samlivssyn og uærlighetskultur.

Diskvalifisert

Undersøkelser viser at de fleste diakoner og prester lever i samboerskap før de inngår ekteskap.
- Systemet i Kirken tvinger oss til å tie om hvordan vi lever. Hvis du har sex med kjæresten din uten å være gift, er du diskvalifisert. Kirken er helt i utakt med virkeligheten. I dag er mange bortimot 30 år før de gifter seg. Få venter så lenge med å debutere seksuelt, sier John Arne H. Hanssen (34).

Vil gifte seg

Diakonen planlegger å gifte seg med kvinnen han er sammen med, men de vil selv bestemme når det skal skje.

- Under vigslingssamtalen fortalte jeg biskopen om en planlagt langtur til Sør-Amerika med kjæresten min. Han mente det var umulig med en slik reise uten å bo sammen underveis og konstaterte: «Da kan jeg ikke vigsle deg!»
Jeg fikk ikke et eneste spørsmål om hvordan jeg er som menneske. Hvordan jeg utfører jobben min som diakon var også langt mindre viktig enn at jeg har en kjæreste. Når vi vet at Kirken lar kvinnemishandlere og overgripere få fortsette i kirkelige stillinger, blir det absurd å ramme ansatte som erkjenner å ha et normalt kjærlighetsforhold.

Kjærlig kirke

John Arne Hurum Hanssen mener Kirken risikerer å støte fra seg mennesker ved ikke å være i takt med tida.

- Vi kan ende opp med å få en trang kirke for såkalt rettroende i stedet for en folkekirke som favner alle. Kirken forfekter at vi skal være hele, sanne mennesker. Hvordan kan vi være det når Kirken indirekte oppfordrer oss til å lyve? spør diakon John Arne H. Hanssen.

Og konkluderer:

- Det må da være langt bedre med en ærlig og kjærlig kirke enn en uærlig og virkelighetsfjern kirke.

Portvokteren

Biskop Andreas Aarflot sier i en kommentar til Dagbladet at bedømmelse av diakonkandidater for vigsling er å betrakte som personalsaker:

- De vil jeg ikke lufte i det offentlige rom.

Aarflot henviser til bispemøtets vedtak, som enstemmig har reservert seg mot at ansatte i kirkelige stillinger skal leve i samboerforhold.

- Jeg vurderer den enkelte sak for seg ut fra dette, sier Oslo-biskopen.

- Undersøkelser viser at mange diakoner og prester lever i samboerforhold før de gifter seg. Likevel passerer de nåløyet?

- Det jeg ikke vet noe om, kan jeg ikke svare for. Det jeg får kjennskap til, tar jeg tak i. Jeg er satt til å vokte porten for hvem som skal vigsles. Det bør være orden i samværsforholdet.

Spør du gifte diakoner om kvaliteten på ekteskapene deres, for eksempel om de oppfører seg som de skal mot ektefellen?

- Det vil jeg overhodet ikke kommentere, sier biskop Andreas Aarflot.

<B>DEBATT:</B> Diakon John Arne Hurum Hanssen i Haugerud kirke ønsker en åpen diskusjon om uærlighetskulturen i Den norske Kirken.