Vraket av jagerflyet som ble skutt ned over Syria funnet på 1300 meters dyp

Tyrkia tar nå saken til NATO.

FUNNET: Vraket etter det tyrkiske jagerflyet som ble skutt ned av Syria på fredag er nå funnet. Foto: EPA/STRINGER
FUNNET: Vraket etter det tyrkiske jagerflyet som ble skutt ned av Syria på fredag er nå funnet. Foto: EPA/STRINGERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkia vil nå ta saken til NATO etter at Syria skjøt ned et tyrkisk jagerfly på fredag, og tirsdag møtes NATO-landene for å diskutere hva som skal gjøres videre.

Søndag ble vraket av det tyrkiske jagerflyet funnet på 1300 meters dyp i syrisk farvann, melder Reuters.

- Tyrkia har bedt om rådslaging om den såkalte artikkel 4 i NATO-traktaten. Ifølge artikkel 4 kan hvert enkelt medlem av alliansen be om rådgiving dersom det ifølge medlemmet selv har fått sin territorielle integritet, politiske uavhengighet eller sikkerhet truet, sier talskvinne Oana Lungescu.

Sterk kritikk Utenriksminister Ahmet Davutoglu opplyser søndag at flyet var med i en test av Tyrkias nasjonale radarsystem da det ble skutt ned, og kommer med sterk kritikk av Syria. Han anklager Syria for å spre feilinformasjon om hendelsen.

- Syria ga ingen varselstegn før de skjøt ned flyet. De har skapt inntrykk av at de skjøt det ned fordi det krenket syrisk luftrom. Fra vårt perspektiv er det ikke tilfellet, sier han.

Davutoglu understreker at flyet var ubevæpnet, ikke sendte fiendtlige signaler, og at det var lett å identifisere som tyrkisk.

- Det må først sendes en advarsel. Hvis det ikke fungerer må det sendes ut fly som kan sende et sterkere signal eller tvinge jagerflyet til å lande. Det var ikke nok tid til å gjøre noe av dette i det tidsrommet flyet vårt var i syrisk luftrom, sier Davutoglu.

Davutoglu har vært i kontakt med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, utenriksministrerene i USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Iran, samt utenrikssjef for EU, Catherine Ashton, siden fredagens hendelse, opplyser en talsperson til CNN News.

- I internasjonalt luftrom Han hevder flyet var i syrisk luftrom i omtrent 15 minutter, men at det befant seg i internasjonalt luftrom da det ble skutt ned.

KRITISERER SYRIA: Den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu, kritiserer Syria sterkt etter at de skjøt ned et tyrkisk jagerfly fredag. Foto: AP Photo/Hakan Goktepe, Turkish Foreign Ministry
KRITISERER SYRIA: Den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu, kritiserer Syria sterkt etter at de skjøt ned et tyrkisk jagerfly fredag. Foto: AP Photo/Hakan Goktepe, Turkish Foreign Ministry Vis mer

- Flyet fikk beskjed fra tyrkisk side om at de hadde krysset grensa og returnerte derfor til internasjonalt luftrom, uttyper Davutoglu, som sier at Tyrkia vil reagere «besluttsomt, men i henhold til internasjonal lov».

Stasminister Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at Tyrkia ville ta stilling til hendelsen så fort alle opplysninger blir klarlagt, mens president Abdullah Gül uttalte at Tyrkia ikke kan ignorere hendelsen og vil «gjøre det som er nødvendig».

Naboforholdet mellom de to landene har lenge vært anstrengt, og flere mener fredagens episode kan øke faren for en militær konfrontasjon.

Tyrkia har gått ut med sterk kritikk av Basher al-Assad og hans regime, og har blant annet latt opposisjonsgrupper møtes i Tyrkia for å mobilisere mot det syriske regimet.

Det nedskutte F-4-flyet tok av fra Erhac-flyplasen øst i Tyrkia fredag formiddag og ble halvannen time senere borte fra radaren da det fløy over Middelhavet utenfor kysten av sørøstlige Hatay-provinsen.

SKUTT NED: Et bilde fra den syriske tv-kanalen Arab News Agency (SANA) viser hva Syria mener skal ha skjedd fredag. Foto: EPA/SANA HANDOUT
SKUTT NED: Et bilde fra den syriske tv-kanalen Arab News Agency (SANA) viser hva Syria mener skal ha skjedd fredag. Foto: EPA/SANA HANDOUT Vis mer