Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vraket av superhelikopteret tilbake i amerikanske hender

Ble ødelagt under bin Laden-stormingen.

UNIKT: Helikoptervraket som lå igjen etter USAs spesialsoldater er av en helt ny type, mener eksperter. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/Scanpix
UNIKT: Helikoptervraket som lå igjen etter USAs spesialsoldater er av en helt ny type, mener eksperter. Foto: AP Photo/Mohammad Zubair/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vraket av det topphemmelige amerikanske helikopteret, som ble brukt under Osama bin Laden-stormingen 2. mai, er tilbake i amerikanske hender, melder Reuters.

- Vraket ble returnert i løpet av helga og er nå tilbake i USA, sier Pentagon-talsmann Dave lapan til nyhetsbyrået Reuters.

Utleveringen av vraket var et av kravene hadde til USA til Pakistan etter den hemmelige aksjonen, som Pakistan i ettertid mente var brudd på deres suverenitet.

Ødelagt Vraket ble forlatt av de amerikanske elitestyrkene etter at den ene rotoren traff en vegg og styrtet.

Mannskapet fikk det ikke med seg, men plasserte sprengstoff på det for å hindre at eventuell sensitiv informasjon i helikopteret skulle havne i gale hender.

For helikopteret er svært spesielt og var trolig en amerikansk forsvarshemmelighet.

Før de amerikanske spesialstyrkene stormet inn i residensen til Osama bin Laden, klarte de å snike seg inn på terrorkrigeren uoppdaget.

Suksessen skyldtes trolig det topphemmelige, stillegående helikopteret, mente luftfarts analytikere.

Bildene av vraket utenfor bin Laden-leiren avslørte et unikt helikopter, med et støydempende dekke over halerotoren og et høyteknologisk materiale som gjorde det usynlig på radar.  

Unikt Dan Goure som tidligere jobbet i det amerikanske forsvarsdepartementet sa da bildene kom at helikopteret var ulikt alt man hadde sett før.

- Dette er unikt. Du vil ikke kunne vite at det kom rett mot deg, og det er det som er viktig. Disse helikoptrene kommer inn fort og lavt, og når det ikke høres ut som de kommer rett mot deg så vil du kanskje ikke reagere i det hele tatt før det er for seint. Det var åpenbart en del av suksessen, sa han til ABC News.

Naboer til eiendommen i Abbottabad i Pakistan fortalte kanalen at de ikke hørte helikopteret før det var rett over dem.
 
- Lyden som kommer fra spesialhelikopteret blander seg mer med vanlig bakgrunnsstøy en den karakteristiske helikopterstøyen, påpekte eksperter.

STILLEGÅENDE: Helikopteret har ulike innretninger som skal gjøre det stillegående. I tillegg gjør materialet og den spesielle formen at det vil være vanskelig å oppdage på radar. Foto: REUTERS/SCANPIX
STILLEGÅENDE: Helikopteret har ulike innretninger som skal gjøre det stillegående. I tillegg gjør materialet og den spesielle formen at det vil være vanskelig å oppdage på radar. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media