Vraket av «Utvik Senior» funnet

Forliset til fiskebåten «Utvik Senior» har vært en gåte siden 1978. Tirsdag kveld ble vrakrestene av båten funnet. - Våre funn viser at havarikommisjonen tok feil, sier prosjektleder i NRK Brennpunkt, Alf R. Jacobsen. Han forventer nå at forliste blir gransket på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om kvelden fredag 17. februar i 1978 forsvant den 90 fot store garnbåten «Utvik Senior» utenfor Senja i Troms. Det var dårlig vær i området da båten forsvant, og vrakgodset som drev i land var knust til pinneved. Ni personer forsvant med båten. Lokale fiskere har hele tiden hevdet at havet ikke kan ha påført båten så store skader som vrakdelene viste.

Etter fire års leting klarte NRK Brennpunkt å finne restene av båten, og funnet slår beina under havarikommisjonens konklusjon etter forliset.

- Vi har fem ganger tidligere utført omfattende undersøkelser under vann utenfor Senja. Jeg er svært glad og stolt over at vi nå har fastslått hvor forliset fant sted, sier NRK Brennpunkts prosjektleder, Alt R. Jacobsen.

- Forliste i åpent hav

Letingen etter båtens 15 tonn tunge motor eller andre sentrale vrakdeler ga ikke resultat i 1978 og 1979, og man klarte dermed ikke å fastslå eksakt hvor forliset hadde skjedd. Den offentlig oppnevnte kommisjonen som gransket forliset konkluderte med at båten var blitt knust mot fallgarden utenfor Senja som følge av feilnavigasjon eller kantring.

De lokale fiskerne godtok aldri konklusjonen og mente at båten måtte ha blitt knust som følge av kollisjon med et ukjent fartøy.

- Våre funn viser at havarikommisjonen tok feil. Hovedmotoren og andre tunge vrakdeler ligger på cirka 35 meters dyp om lag fire nautiske mil fra land. Forliset har altså skjedd på åpent hav, sier Alf R. Jacobsen.

Han mener at teorien om at båten har kollidert med et annet fartøy nå er styrket, og mener at det enten har noen stukket av etter forliset, eller så kan det ha vært en fiendtlig ubåt som forårsaket forliset.

- Dette kan vise seg å være en kriminalsak, sier Jacobsen.

Han håper nå at det blir foretatt en ny gransking av forliset, og sier at de vil stille alt sitt materiale til disposisjon.

Det dykkerfartøyet KNM Tyr som ved hjelp av en miniubåt med undervannskamera som tirsdag kveld klarte å finne vrakrestene av «Utvik Senior». Alf R. Jacobsen sier at de ikke hadde klart å finne restene etter båten uten hjelpen fra Marinen.

Øvelse da båten gikk ned

NRK Brennpunkt har under hele sin etterforskning hatt hjelp fra lokale krefter og pårørende etter forliset. Karstein Fredriksen

fra Bøvær på Senja mistet eldstesønnen sin Knut Ivar i forliset, og har aldri slått seg til ro med den offisielle versjonen av hva som skjedde. Han har også hjulpet NRK Brennpunkt med å søke, og er svært glad over at de nå har funnet motoren, da det viser eksakt hvor båten gikk ned.

- Det er en stor lettelse, sier Fredriksen. Han tror at fiskebåten «Utvik Senior» kan ha blitt truffet av et stort skip

Da båten gikk ned var det en stor NATO-øvelse i området utenfor Senja, og de lokale teoriene har gått ut på at båten har kollidert med et stort NATO-skip eller en russisk ubåt.

- Man vet jo ikke, sier Fredriksen.

Alf R. Jacobsen peker på at når de nå har motoren og flere vrakdeler er det langt større muligheter for å finne ut hva som skjedde i dag enn det var i 1978. At den kalde krigen er over kan også bidra til å oppklare mysteriet «Utvik Senior».

<B>FANT BÅTMOTOREN: - Dette kan vise seg å være en kriminalsak, sier prosjetkleder i NRK Brennpunkt, Alf R. Jacobsen.
<B>MINNESMERKE: Minnebautan etter de ni omkomne fiskerne fra fiskebåten Utvik Senior står ved kirken på Skaland på Senja.
<B>MISTET SØNNEN: Karstein Fredriksen fra Bøvær på Senja har helt siden havariet i 1978 jobbet for å finne den egentlige årsaken til at fiskebåten Utvik Senior forliste og ni mann forsvant sporløst.