Vraket Hollywood

Til tross for flere tilbud valgte Oscar-nominerte Berit Nesheim Norge framfor Hollywood. Nå skal hun lage film og TV-serie av de to første bøkene til krimforfatteren Karin Fossum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er flere som nærmest har blitt skuffet når de hører at jeg ikke skal regissere en utenlandsk film. De forventet seg i alle fall en svensk en, sier Berit Nesheim og ler.

Etter at «Søndagsengler» ble nominert til Oscar for beste utenlandske film tidligere i år, har tilbudene strømmet på. I tillegg til tre-fire spillefilmtilbud fra Hollywood, fikk hun fem manus fra Sverige og flere fra Danmark.

- Jeg fant ingen utenlandske manus som virkelig traff meg. Jeg måtte prioritere det som lå hjertet mitt nærmest, og da falt valget på Norge, forteller hun.

Attraktiv forfatter

Berit Nesheim skal både regissere og skrive manus basert på Karin Fossums to første kriminalromaner. «Evas Øyne» blir kinofilm, mens oppfølgeren «Se deg ikke tilbake!» blir TV-serie på NRK.

- Jeg ble veldig beæret, nærmest satt ut, da jeg fikk høre at Berit Nesheim valgte meg, sier en spent Karin Fossum.

Selv er hun belønnet med Riverton-prisen og Glassnøkkelen, Skandinavias gjeveste krimpris, for boka «Se deg ikke tilbake!». Karin har fått mange tilbud fra regissører som ønsker å filmatisere bøkene hennes, men er glad for at Berit Nesheim fikk jobben.

Kvinner og krim

- Det er fint at vi begge er kvinner ettersom kvinner tenker nokså likt, mener Karin. At valget falt på krimsjangeren er mer tilfeldig, ifølge Berit.

- Jeg valgte ikke krim fordi det er moderne, men fordi det føltes riktig. Dessuten foregår mye av handlingen på det psykologiske plan, og det er der de virkelige dramaene utspiller seg, sier hun.

Bøkene til Karin Fossum følger den jordnære politimannen Konrad Sejer, men handler vel så mye om ofrene rundt ham. I «Evas Øyne» møter vi en kvinnelig kunstner og en prostituert som vikler seg inn i skjebnesvangre omstendigheter. «Se deg ikke tilbake» dreier seg om Sejers forsøk på å trenge inn i sinnet til en myrdet 15-åring.

Opptakene starter i 1998.