VRAKRESTER: Ansatte ved offshorefasilitetene til energiselskapet Pertamina har allerede hentet opp vrakrester fra havet. Disse bildene er filmet av redningsmannskapet som prøver å få oversikt over situasjonen. Video: Sutopo Purwo Nugroho / Twitter Vis mer

Vraket på 30-40 meters dyp, tekniske problemer med splitter nytt fly

189 personer om bord da flyet styrtet i sjøen utenfor Jakarta.

Ni timer etter flystyrten i sjøen utenfor Jakarta er det ennå ikke kommet meldinger om noen av de 189 ombord i flyet til lavprisselskapet Lion Air, har overlevd.

Det er ingen tegn til overlevende, opplyste sjefen for leteoperasjonen, Muhammad Syaugi, mandag morgen, ifølge NTB. Han sa også at det er funnet kroppsdeler i sjøen, og at dykkere forsøker å nå fram til skroget, som antas å ligge på rundt 35 meters dybde.

De nasjonale nødetatene i Indonesia bekrefter på Twitter at de har funnet seks omkomne, som er fraktet på land i Tanjung Priok.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har letemannskap lokalisert vrakdeler fra den nesten nye Boeing 737 MAX 8-maskinen på 30 - 40 meters dyp. ID-kort og førerkort fra folk ombord i vraket har flytt opp til overflaten.

Flyet ble første gang tatt i bruk den 15. august i år.

Ifølge Reuters har flyselskapets administrerende direktør i morgentimene norsk tid mandag opplyst at var tekniske problemer med maskinen på en tidligere tur, men at det var fikset etter prosedyrene.

Flyet var på vei fra Indonesias hovedstad Jakarta til Pangkal Piang, den største byen i øyprovinsen Banka Belitung, melder Reuters.

Flyturen skulle ta 70 minutter.

Det skal ha krasjet kort tid etter avgang. Ifølge BBC Indonesia tok flyet av klokka 06.20 lokal tid, og 13 minutter etter mistet flygeledere kontakten med flyet.

- Det er bekreftet at det har krasjet, skriver Yusuf Latif, talsperson for de nasjonale lete- og redningsenhetene, i en SMS til The Guardian.

Ønsket å snu

Ifølge CNN skal flyet ha bedt om å få returnere til flyplassen kort tid før flygeledere mistet kontakt med flyet.

- Trafikkontrollen tillot det, men så mistet de kontakten, sier Yohanes Sirait, talsperson for Indonesias luftfartsmyndigheter.

Ifølge Latif skal flyet ha forsvunnet nær Karawang i provinsen Vest-Java, skriver NTB.

PÅ 30-40 METERS DYP: Dykkere på vei ned til flyvraket i sjøen utenfor Jakarta. Foto: Basarnas/Reuters/NTB Scanpix.
PÅ 30-40 METERS DYP: Dykkere på vei ned til flyvraket i sjøen utenfor Jakarta. Foto: Basarnas/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi vet ikke om det er noen overlevende. Vi håper, vi ber, men vi kan ikke bekrefte noe, sier Muhmmad Syaugi, leder for lete- og redningsenheten, til The Guardian.

Barn om bord

Indonesiske myndigheter sier at det var to piloter og seks andre besetningsmedlemmer om bord. Blant passasjerene skal det være ett barn og to babyer.

Det indonesiske finansdepartementet sier at 20 tjenestemenn var om bord på flyet da det krasjet.

Mannskapet på en slepebåt skal ha sett flyet styrte, ifølge Reuters.

- Klokka 07.15 rapporterte en slepebåt at den hadde nærmet seg stedet og besetningen så vrakrester fra et fly, sier trafikkoperatør ved havna Tanjung Priok til Jakarta Post.

SØK: I dette bildet fra det indonesiske krisebyrået undersøker redningspersonell oljesøl på stedet der man antar kommer fra flyet som krasjet. Foto: BNPB via AP / NTB scanpix
SØK: I dette bildet fra det indonesiske krisebyrået undersøker redningspersonell oljesøl på stedet der man antar kommer fra flyet som krasjet. Foto: BNPB via AP / NTB scanpix Vis mer

Har funnet personlige eiendeler

Det indonesiske energiselskapet Pertamina sier at vrakrester, inkludert flyseter, er funnet nær deres offshoreplattform i Javasjøen.

Informasjonssjef for det indonesiske krisebyrået, Sutopo Purwo Nugroho, har publisert flere bilder på Twitter, som viser vrakrester som er hentet opp fra havet.

Det er også funnet personlige eiendeler som ID-kort og førerkort man tror tilhører passasjerer, samt mobiltelefoner, bøker og bagasje.

Flyet skal ha styrtet i et område der vannet er 30 til 35 meter dypt. Dykkere forsøker nå å finne resten av vraket etter flyet.

Mistet raskt høyde

På nettsida Flightradar24, der man kan følge kommersielle flyruter, kan man se hvordan flyet tar av fra hovedstaden, før signalet forsvinner kort tid etter at flyet har kommet ut over vannet.

Ifølge de data Flightradar24 har tilgjengelig klatret flyet til rundt 5000 fot, før det tapte høyde, steg litt igjen, før det styrtet i havet.

Flyet ble sist registrert i 3133 fots høyde - om lag 1000 meter , da hadde også farten steget, før signalet forsvinner. Flyet ble sist registrert 15 km nord for Jakartas kyst.

Foreløpig har ikke flyselskapet kunnet kommentere ulykka.

- Vi kan ikke kommentere det nå. Vi prøve å samle sammen informasjon og data, sier Edward Strait, sjef for Luon Air Group.

Han legger til at det vil bli avholdt en pressekonferanse etter hvert.

Myndighetene sier at de ikke kan si noe om årsaken til styrten før de får tak i den svarte boksen.

- Vi vil samle inn all dataen fra kontrolltårnet. Flyet er så morderne at det sender data fra flyet og vi vil samle inn det også. Men det viktigste er den svarte boksen, sier Soerjabnto Tjahjon ved transportsikkerhetskomiteen i Indonesia.

Nytt fly

Lion Air er et av de største lavprisselskapene i Indonesia. Flyet som krasjet skal være av typen Boeing 737 MAX. Det kan ta opp mot 200 passasjerer.

Flyet som krasjet ble levert til flyselskapet for bare to måneder siden.

Dette er den første rapporterte ulykka med det populære Boeing 737 MAX-flyet.

Flytypen er ny, og det første flyet ble tatt i bruk så seint som i fjor. Boieng sier i en kommentar at de følger situasjonen tett.

Flystyrten er den verste i Indonesia siden et fly fra AirAsia styrtet i havet i desember 2014 og 162 personer omkom, skriver NTB.

UD undersøker

Utenriksdepartementet sier de ikke har informasjon som tyder på at det var nordmenn om bord i flyet som styrtet i Indonesia mandag morgen.

- Ambassaden i Jakarta kartlegger situasjonen nå. Så langt har vi ingen indikasjon på at det er nordmenn involvert, sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Dagbladet følger saken