Vraket som sakkyndig, hentet inn som vitne

I fjor vraket Geir Lippestad rettspsykolog Pål Grøndahl som Breivik-sakkyndig. Nå henter forsvarerne ham inn som ekspertvitne.

PÅ VITNELISTA: Psykolog Pål Grøndahl. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
PÅ VITNELISTA: Psykolog Pål Grøndahl. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl er blant ekspertene Anders Behring Breiviks forsvarere ønsker i retten.

Det skjer sju-åtte måneder etter at forsvarer Geir Lippestad satte ned foten for at Grøndahl skulle være én av de sakkyndige som skulle undersøke Breivik.

Luket ut - Jeg fikk en liste med navnene til Torgeir Husby, Synne Sørheim og Pål Grøndahl. Jeg luket straks ut Grøndahl, sa Lippestad til VG i fjor.

Bakgrunnen var at Grøndahl var sitert på følgende i Bergens Tidende 25. juli:

- Ut fra det lille som har kommet frem om gjerningspersonen i mediene, virker det ikke som han er drevet av åpenbar virkelighetsbrist som ved alvorlig psykose. Han skildres med evne til å ta ansvar for sine handlinger. Han virker altså tilregnelig i rettslig sammenheng.

- Forståelse Grøndahl har ikke noe problem med å bli kalt inn som vitne nå, selv om forsvarerne ikke ønsket ham som sakkyndig.

- Lippestad sa antakelig nei til meg som sakkyndig fordi han dyktig nok hadde fått med seg min uttalelse, som var basert på særdeles foreløpige opplysninger. Jeg har forståelse for at han skjøv meg ut den gang. Nå ønsker de muligens at jeg skal si noe om metodikken de sakkyndige har brukt og om fagfeltet generelt. Det er noe helt annet, sier Grøndahl til Dagbladet.

Grøndahl er regnet som en av landets fremste innen sitt fagfelt og har blant annet skrevet en doktorgrad om metodebruk innen rettspsykiatri og -psykologi.

- Metodikken Advokat Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, sier de måtte vurdere habiliteten til alle de foreslåtte sakkyndige ved utvelgelsen i fjor, men at vitnerollen nå er annerledes.

LAGET VITNELISTE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LAGET VITNELISTE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Det er snakk om to helt forskjellige roller. Vi ønsker nå at han skal komme inn som et sakkyndig vitne og si noe om metodikken ved rettspsykiatriske undersøkelser, sier Bæra. 

Geir Lippestad sa følgende om grunnen til at han ikke ønsket Grøndahl til VG i fjor:

- Det virket som han hadde tatt stilling, og han var dermed helt uaktuell. Politiet var helt enig i min innvending.

Grøndahl vil for øvrig skrive for Dagbladet under deler av rettssaken, slik han gjorde etter det forrige fengslingsmøtet i saken. Han har også en avtale med TV 2. Enkelte vitner har ikke anledning til å følge saken før de selv har vitnet, men det vil trolig ikke gjelde Grøndahl, da hans vitnemål ikke er sentralt i saken og det ikke er noe forbud mot det i loven.