Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vraket tre kvinner - mann fikk toppjobb

Norges tre kvinnelige admiraler/generaler har blitt vraket. I dag utnevner Kongen i statsråd en mann som ny general i NATO.

VALGTE EN MANN:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Stephen Bruun-Hanssen valgte en mann, når Kongen i statsråd i dag utnevner Ketil Olsen som Norges nye general i NATO.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VALGTE EN MANN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Stephen Bruun-Hanssen valgte en mann, når Kongen i statsråd i dag utnevner Ketil Olsen som Norges nye general i NATO. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at Kongen i statsråd i dag utnevner kontreadmiral Ketil Olsen som ny sjef for Norges militærmisjon i NATO.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen hadde en unik mulighet til å få en kvinne inn i en av de absolutt mest attraktive toppjobbene i Forsvaret - sjef for Norges misjon i NATO - men de tre kvinnene som søkte ble alle vraket.

Eriksen valgte å følge innstillingen fra forsvarssjef Haakon Stephen Bruun-Hanssen, og vraket tre høyt kvalifiserte kvinner.

Vraket Verken generalmajor Kristin Lund (57), i dag FNs første styrkesjef og leder for UNFICYP på Kypros, kontreadmiral Elisabeth Natvig (55), sjef for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging, eller kontreadmiral Louise Dedichen (51), sjef for Forsvarets høgskole, og som i de siste åtte år har sittet i Forsvarssjefens ledergruppe, ble funnet gode nok.

Stillingen ble utlyst i fjor høst, og søknadsfristen var 4. november. De fleste hadde trodd at regjeringen ville benytte muligheten til å utnevne en av de tre kvinnene til den ettertraktede stillingen som Norges general i NATO-hovedkvarteret. En ansettelse av Lund, Natvig eller Dedichen ville vært et klart signal om at likestilling også ble tatt på alvor av Forsvaret.

Likestilling Norge har kvinnelig statsminister, kvinner er på topp i både NHO og LO, men det norske forsvaret skiller seg klart negativt ut på statistikken. Og er klart dårligst når det gjelder kjønnsbalanse i lederstillinger.

VRAKET :  Kontreadmiral Louise Dedichen Bastviken  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VRAKET : Kontreadmiral Louise Dedichen Bastviken Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Bare sju prosent av lederne i Forsvaret er kvinner. Til tross for den dystre statistikken valgte forsvarssjefen nok en gang å utnevne en mann.

Overfor Dagbladet blir det understreket at sjelden har det vært flere kvalifiserte og dyktige kvinnelige kandidater til en toppjobb i Forsvaret.

Taus forsvarssjef Forsvarssjef Haakon Stephen Bruun-Hanssen ville i går ikke kommentere ansettelsen av kontreadmiral Ketil Olsen og vrakingen av de tre kvinnene.

- Forsvarssjefen verken kan eller vil kommentere en sak som ikke er besluttet, sier forsvarssjefens pressetalsmann, oberst Sven Halvorsen til Dagbladet.

Heller ikke forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ønsker å kommentere ansettelsen.

- Forsvarsdepartementet har ingen kommentarer til Dagbladet, sier pressetalsmann Lars Gjemble i departementet.

- Dyktige kvinner Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold var kjent for sitt engasjement for likestilling mens hun satt i regjeringen.

- Selve ansettelsen ønsker jeg ikke å si noe om, fordi jeg ikke kjenner mannen som blir ansatt. Men det er svært gledelig at tre svært kvalifiserte kvinner søkte jobben, sier Krohn Devold til Dagbladet.

Dagbladet har forgjeves søkte de tre vrakede kvinnene - Lund, Natvig og Dedichen.

VRAKET :  Generalmajor Kristin Lund. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
VRAKET : Generalmajor Kristin Lund. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
VINNER: Ketil Olsen.
VINNER: Ketil Olsen. Vis mer