Vrakjegeren Dennis fant ubåtvraket: - Spekulasjonene er feil

- Høyst sannsynlig ubåten som forsvant i 1916, ifølge Forsvaret.

FANT UBÅT: Dennis Åsberg. Dykkeren som fant det gamle ubåtvraket i den svenske skjærgården. Her med undervannsfarkosten som oppdaget det som trolig er ubåten «Catfish» som forsvant i 1916. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FANT UBÅT: Dennis Åsberg. Dykkeren som fant det gamle ubåtvraket i den svenske skjærgården. Her med undervannsfarkosten som oppdaget det som trolig er ubåten «Catfish» som forsvant i 1916. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅKERSBERGA (Dagbladet): Dykker Dennis Åsberg (49) var et av mannskapene båten til Ocean Team X som forrige uke gikk ut fra havn i nærheten av Norttälje onsdag forrige uke og fant noe helt uventet.

Etter en time med en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) ute i svensk farvann i Østersjøen, oppdaget nemlig teamet en rundt 20 meter lang ubåt, tilsynelatende helt intakt.

- Ville konspirasjoner Siden nyheten sprakk i går kveld, har plutselig det som var en av Russlands første ubåter - men som er blitt glemt etter at den gikk ned et sted i Østersjøen etter en kollisjon med et svensk fartøy - vært på alles lepper i Norge og Sverige.

Det svenske forsvaret bekrefter i ettermiddag at vraket høyst sannsynlig er «Catfish», eller «Som» på russisk. Konklusjonen kommer etter at forsvaret har analysert videomateriale fra funnet.

- Jeg er 99,9 prosent sikkert på at det er denne båten «Catfish», sier Åsberg til Dagbladet.

Dagbladet møter ham ved hans landlige hjem et par kilometer utenfor kommunesenteret Åkersberga omkring fire mil utenfor Stockholm.

- Jeg har ikke sovet på et døgn. Det har vært veldig hektisk, sier han.

Dagbladet spør Åsberg gjentatte ganger hvor båten faktisk ligger, men det er en hemmelighet han og firmaet har tenkt å holde på så lenge som mulig. Hittil, hevder ham, er det bare de, Det svenske forsvaret og det islandske Ixplorer som dukket ned i russiske krigsarkiver og fant en posisjon.

- Vi fikk bare beskjed om at dette må dere sjekke ut. Jeg kan ikke si hvor det er. Vi er vrakjegere, og dette er jobben vår.

Ikke der dere tror De fleste svenske medier har boblet ubåtfunnet med en uoppklart kollisjon med det svenske frakteskipet S/S «Södermalmland» i 1916 mellom Åland og svenskekysten - nærmere bestemt mellom Arholma og Svarklubbens fyr.

- Det er ikke den posisjonen det er funnet. Det er ikke riktig, sier han.

Han vil heller ikke si hvilken dybde ubåten ble funnet på, men selskapet har bekreftet at det ligger halvannen sjømil - 2750 meter - utenfor østkysten av Mellom-Sverige.

Åsberg påpeker imidlertid at de ikke kan være sikre på at det er «Catfish» som faktisk er funnet.

- Men jeg tror jo det, sier han.

På spørsmål om han tror det blir mye konspirasjoner og spekulasjoner om funnet i tida framover, svarer han med et sukk:

- Ja, og det er mange idioter. De håpet sikkert på at det var en ny båt. Jeg vet ikke om det er misunnelige for at vi fikk til noe, eller hva det var, sier han.

Håper på dykk Dykkerne i Ocean Team X fikk aldri dykket ned til vraket, og saken er nå i stor grad overtatt av den svenske marinen. Åsberg håper imidlertid de vil få muligheten til å dykke ned.

SØSTERSKIPET: Dette er det identiske søsterskipet «Beluga» til «Som» - trolig identiteten til ubåten som ble funnet sist tirsdag etter 99 år. «Beluga» ble bygd ett år etter i USA, i 1905, og bærer her den russiske marinens flagg, som var i bruk fra 1712 fram til 1918. Siden Russland gjenoppsto som føderal stat i 1992 etter Sovjetunionens oppløsning, er flagget tilbake i den russiske marinen. Foto: Wikipedia.
SØSTERSKIPET: Dette er det identiske søsterskipet «Beluga» til «Som» - trolig identiteten til ubåten som ble funnet sist tirsdag etter 99 år. «Beluga» ble bygd ett år etter i USA, i 1905, og bærer her den russiske marinens flagg, som var i bruk fra 1712 fram til 1918. Siden Russland gjenoppsto som føderal stat i 1992 etter Sovjetunionens oppløsning, er flagget tilbake i den russiske marinen. Foto: Wikipedia. Vis mer

- Det verste hadde vært om det ble dykkeforbud ved vraket. Jeg synes dette må få en verdig avslutning, både for de som eventuelt er etterlatt og fordi det er mennesker det handler om. For å komme helt til bunns i saken, må vi dykke ned og undersøke.

- Hva får dere igjen for dette?

- Det vet vi ikke. Kanskje en finnerlønn, men den er vel i så fall ikke så stor, sier han.

For Dennis Åsberg og teamet er det et stort funn om det skulle vise seg å være «Catfish».

- Det er sensasjonelt. Vi er ikke ubåtjegere, men vrakjegere. Dette er desidert det største funnet vi har hatt om det stemmer, sier han til Dagbladet.

Kan være krigskirkegård - Høyst sannsynlig handler det om den russiske ubåten Som, som forliste etter en kollisjon med et svensk fartøy i 1916 under første verdenskrig, skriver Försvarsmakten på sine hjemmesider.

Ifølge forsvaret vises navnet på ubåten på opptakene.

- For å slå identiteten helt fast kreves det en teknisk analyse, men et slikt behov finnes ikke fra Försvarsmaktens side. Dette er mer å betrakte som et forlis av krigshistorisk eller marinarkeologisk betydning.

Funnstedet kan være en krigskirkegård, påpeker forsvaret.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer