Frykter for helsa til de psykisk syke:

- Vrangforestillinger kan forsterkes

Rådet for psykisk helse med råd om hvordan vår mentale helse kan ivaretas under corona-krisa.

TENKER NYTT: Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, oppfordrer oss til å tenke nytt og raust om nærhet til hverandre når vi nå må holde avstand i en periode. Foto: Erik M. Sundt/Rådet for psykisk helse
TENKER NYTT: Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, oppfordrer oss til å tenke nytt og raust om nærhet til hverandre når vi nå må holde avstand i en periode. Foto: Erik M. Sundt/Rådet for psykisk helse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen som har en sikker oversikt over hvor mange eller hvem som trenger hjelp, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til Dagbladet.

De siste dagene har Helsedirektoratet kommet med oppdaterte retningslinjer for hvordan hver enkelt kommune skal ivareta de som sliter med rusproblemer eller er i psykisk ubalanse.

Personer med både rus- og psykiske lidelser regnes av helsedirektoratet for å være i høyrisikogruppa med tanke på smitte av coronaviruset, og vil derfor også kunne utgjøre en smittefare utenfor sine egne miljøer også.

I tillegg vil den enorme oppmerksomheten corona-viruset nå får, også kunne gi mennesker med mindre alvorlige psykiske problemer, flere symptomer.

Hvor mange dette gjelder, vet man altså ikke.

- Det er unntakstilstand. Jeg vet at det finnes pasienter som skrives ut tidligere enn både de selv, pårørende og fagfolk synes er greit, men i denne situasjonen må man prioritere på en annen måte enn tidligere. Nå skal man ikke lage mer dramatikk av dette enn nødvendig, for det er dramatisk nok som det er. Det kommunale hjelpetilbudet er ikke godt nok rustet, men det vises også fleksibilitet flere steder, sier Gundersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer