«Vredens dag» på valgdagen

RAMALLAH (NTB/AFP/Reuters): Flere palestinske grupper har gått sammen om å utrope valgdagen i Israel i morgen til «Vredens dag». Palestinerne vil bruke dagen til å markere det palestinske opprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har samtidig innkalt hele politistyrken på vakt. 10000 politifolk og 1500 soldater vil bli utplassert ved valglokalene når israelerne velger ny statsminister. Ikke bare frykter man palestinsk uro. Sikkerhetstjenesten Shin Bet frykter også at ultraortodokse jøder kan gjennomføre terrorangrep.

Sikkerheten kommer til å være ekstra høy i Galilea i nord, hvor mange israelske palestinere bor. Det ventes aksjoner som tar sikte på å ødelegge valget, ifølge en talsmann for politiet.

Valgskulk

Palestinere truer med å boikotte valget, som står mellom statsminister Ehud Barak og høyreleder Ariel Sharon, ved å ødelegge valgsedler eller bli sittende hjemme.

Koalisjonen av palestinske grupper, som kaller seg «Nasjonale og islamske styrker», delte ut flygeblader lørdag. De oppfordret til massedemonstrasjoner under valget.

Målet med demonstrasjonene skal, ifølge flygebladene, være å erklære at intifadaen (motstandskampen) fortsetter, som det grunnleggende alternativet i kampen for å nå det palestinske folkets mål, og for å minnes martyrene.

Den palestinske koalisjonen omfatter president Yassir Arafats parti, Fatah og de islamistiske organisasjonene Hamas og Islamsk hellig krig.

De siste meningsmålingene foran valget i Israel viser at sittende statsminister Ehud Barak ligger langt etter sin utfordrer fra høyrefløyen, Ariel Sharon.

Baraks politiske aksjer har falt radikalt i kurs i løpet av det fire måneder lange palestinske opprøret, som har krevd nærmere 400 menneskeliv.

Ultraortodokse

Israels sikkerhetstjeneste, Shin Bet, advarer mot terrorfare fra landets militante ultraortodokse grupper. De frykter først og fremst at disse skal forsøke å sprenge moskeen al-Aqsa i lufta. Ifølge det israelske Senteret for beskyttelse av demokratiet (Keshav), har det gjennom årene funnet sted åtte eller ni seriøse forsøk på å sprenge den islamske helligdommen i lufta. Moskeen er angivelig bygd på ruinene av jødenes 3000 år gamle tempel.

Å sprenge moskeen ville utløse vilt raseri i den islamske delen av verden, og enkelte frykter at det i verste fall kunne utløse en tredje verdenskrig.

Tilhengere i Knesset

Ifølge Keshav samler nå den såkalte Tempel-bevegelsen ti ulike grupper, som alle har som mål å gjenreise jødenes tempel der al-Aqsa-moskeen i dag står.

I august samlet bevegelsen 50000 tilhengere foran Klagemuren, og de fanatiske gruppene har tilhengere helt inn i Knesset. Tempelbevegelsen mottar også økonomisk støtte fra israelske myndigheter.

- Mens de tidligere ble sett på som galninger, regnes de i dag som en helt legitim retning innen jødedommen. Dette er svært farlig, konstaterer Keshavs leder, Yitzhar Be'er.

<B>OPPRØR.</B> En maskert palestiner brenner et bilde av Ariel Sharon, mannen som av alle ventes å bli Israels nye statsminister. Palestinske grupper har døpt valgdagen for vredens dag.