Vredens dag

JERUSALEM (Dagbladet): Steinkastende palestinske unggutter «erobret» i går deler av Gamlebyen i Jerusalem etter voldsomme kamper mot israelske politifolk og soldater. To palestinere ble drept under markeringen av «vredens dag» i Jerusalem i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tolv år gammel gutt, Mohammed Jouda, var blant de døde. Han ble skutt ned av israelske soldater utenfor murene av Jerusalems gamleby. Minst åtte andre led samme skjebne i sammenstøt på Vestbredden og Gaza. «Vredens dag» ble den blodigste så langt i den nå ni dager lange krisen i Palestina.

Bymuren brant

Via dolorosa, «Smertens vei», der Jesus visstnok bar sitt eget kors, var i går ettermiddag en krigsskueplass. Ved Løveporten, som fører ut av Gamlebyen til Oljeberget, sto den israelske politistasjonen inne i den tykke bymuren i lys lue.

Den brant i flere timer og sendte ut en tykk, svart røyk som til tider mørkla hele området under den lyse himmelen.

En skur av steiner suste ned fra muren rundt Haram Al Sharif, der Klippedomen og Al Aqsa-moskeen ligger, mot politi og soldater på Via dolorosa. Med hjelmer, skuddsikre vester og visir for ansiktet svarte de israelske styrkene med tåregassgranater og gummikledde kuler.

Fire palestinere ble truffet og såret rett foran oss på gata. Sjukebilene gikk i skytteltrafikk hele ettermiddagen.

Full seier

«Allah o Akbar!» - «Gud er stor!» lød ropene fra de palestinske guttene, hver gang de tvang israelerne til å trekke seg tilbake. De israelske styrkene hadde åpenbart ordre om å unngå tap så godt som mulig, og de trakk seg etter hvert fra skanse til skanse.

Utpå ettermiddagen hadde palestinerne full kontroll over den østlige delen av Gamlebyen, der Det muslimske kvarteret ligger. Unge palestinere feiret full seier med knyttede never mot himmelen, taktfaste slagord og øredøvende jubel fra oppå murer og nede fra gata.

Tåregassen drev bortover og gata var strødd med stein, mens man på flere kanter hørte israelerne avfyre skudd. Skarpskyttere kom etter hvert til for å «plukke ned» steinkastere.

Ute av kontroll

Det palestinske opprøret synes å ha glidd utenfor enhver kontroll, både for palestinske og israelske myndigheter.

«Vredens dag» kom samme helg som israelerne feirer jom kippur, en fest som nå har druknet i blod og stein. Det politisk etterspillet er alt i gang i Israel: Høyresida spør hvem som har gitt palestinerne deler av Gamlebyen.

To ble drept i Jerusalem, og minst seks andre på Vestbredden og Gaza.

- Nei, jeg er ikke glad i krig. Men jeg kaster stein på fienden når forholdene er utålelige, som nå. Vi må ha vår rett, vi på samme måte som Israel, forklarte en ung gutt oss.

Uhyre spent

Tusener muslimer kom i går til Haram Al Sharif for å be fredagsbønn i Al Aqsa, Klippedomen eller på plassen utenfor. Men israelske myndigheter hadde stengt Jerusalem for å hindre palestinere i å strømme inn fra Vestbredden, så plassen var ikke full. Imamens tale, angrep israelske overgrep.

- Den som startet dette var Ariel Sharon, men den ansvarlige for massemordet på palestinere etterpå er Israels regjering. En massakre er ikke noe nytt, Israel har gjort det før, men nå hadde det politiske motiver: Israel og USA vil ha palestinerne til å gi opp sine krav på Jerusalem med helligdommene, sa imamen.

Etter bønnen ble palestinernes vrede tømt ut i de trange gatene i Øst-Jerusalem.

De steinkastende ungdommene dannet et demonstrasjonstog som under taktfaste rop marsjerte nordover mot Løveporten. Begivenhetene var snart helt ut av kontroll.

- Denne krigen vinner vi. Ingen, heller ikke Arafat, kan stanse oss, sa en palestiner med blod nedover skuldra.

<B>HARDE KAMPER: </B>Med stein kjempet palestinske unggutter i Via dolorosa i Jerusalems gamleby.