Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vredens erter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge er blitt et rikt land. Så rikt at vi ikke orker å plukke våre erter og jordbær selv. Derfor strømmer nærmere ti tusen sesongarbeidere fra Østersjølandene hit hvert år, slik arbeiderne gjorde til det rike California i John Steinbecks roman «Vredens druer». Og nå som før vet noen landeiere å utnytte den fattige arbeidskraften. Aftenposten kunne i går fortelle om et arbeidslag fra Litauen som plukker erter for bonde Morten Johansen på Nøtterøy. De får akkordbetalt, men høsten er dårlig, så de arbeider for 10 kroner timen. Til avisa hevder arbeidsgiveren at det er noe feil med mentaliteten til plukkerne: De måler alt i penger.
  • Da har de i så fall noe til felles med arbeidsgiveren, som er i stand til å tilby arbeiderne en så skammelig lønn. Bondelaget anbefaler at ingen skal ha en timelønn under 79 kroner timen. Vi anbefaler at Bondelaget tar dette på alvor, og nekter en slik utbytting av fattige mennesker. Hvis det er så lite erter, bør Johansen plukke dem selv til neste år.