- Vrient å vente med sex

Vordende prester fikser falsk adresse for å holde samboerskapet sitt skjult. Andre teologistudenter blir lei av å vente på sexdebuten og gifter seg tidlig for ikke å bryte Kirkens regler. På Menighetsfakultetet etterlyser studentene debatt om etikk og dobbeltmoral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kantina på Det teologiske menighetsfakultetet et slapt steinkast fra Chateau Neuf går diskusjonen høyt rundt bordene. Biskopens vigslingsnekt av diakonen som hadde sex med kjæresten sin, avføder mye engasjement blant reflekterte studenter.

Feigt valg

Hovedfagsstudent Hildegunn Valen (26) mener det er feigt å velge et skjult samliv hvis man lever slik man mener er riktig.

- Vil du bli prest eller diakon og har et seksuelt kjærlighetsforhold uten å være gift, må du kunne stå for det og si det høyt. Kirkens utfordring er å ta denne problemstillingen på alvor. Det kan den bare gjøre hvis de ansatte er ærlige og Kirken vet hva som foregår, sier Hildegunn Valen.

Gir blaffen

Studentrådsleder Olav Trømborg (26) er ferdig prest neste år. Han synes det er synd at så få klarer å vente med sin seksuelle debut og viser til at ni av ti kristne har sex før de gifter seg.

- Klart det er vondt og vanskelig å vente for mange studenter. Ikke så rart når prestestudiet tar nærmere sju år. Mange gir selvsagt blaffen. Vi kjenner historier om det fra Menighetsfakultetet, men enda flere fra teologistudiet på Blindern. Noen skjærer klar ved å gifte seg tidlig. Andre holder samboerskapet skjult. Men de fleste venter med å stifte familie til studiet er over, forteller Olav Trømborg.

Til køys

Vegard Lie (23) skal også bli prest. Han følger ikke logikken til studenter som velger å flytte i hop.

- Samboere hevder at det er lurt å bo sammen før en gifter seg for å være sikker på at partneren er den rette. Det må da være mange andre måter å finne ut det uten å hoppe i køya.

- På den annen side: Hvis den som begår en synd er uskikket, vil ingen kunne jobbe i Kirken. For feil gjør vi alle sammen, sier Vegard Lie.

Hovedfagsstudent May-Irene Wohlgemuth (26) har sønnen Jonas Kåre på sju måneder. Hun er gift, men ser ikke skjevt til samboende studenter.

- Som troende kunne jeg like gjerne valgt samboerskap som ekteskap hvis lovverket var like klart og sikkert. Det er det ikke ennå. Samboerskapet må signalisere noe mer enn en prøveordning.

Sammen med Hildegunn Valen etterlyser May-Irene Wohlgemuth et oppgjør med dobbeltmoralen i Kirken.

- Nå er det på tide at folk deltar i diskusjonen om hva slags kirke vi skal ha. Vi håper på en konstruktiv debatt. Uten skyttergraver. Av og til kan det virke som om vårt eneste bud handler om å holde ekteskapet hellig. Fordi så mange fokuserer på sex og samliv. Kirkens oppgave er langt større, rett og slett å tilrettelegge for et godt liv, sier hovedfagsstudentene.

Studentleder Olav Trømborg synes ikke at kjæresteforhold eller samboerskap gjør en prest uskikket.

- Ei heller om han er skilt. Men du kan få et troverdighetsproblem i forhold til dem som søker Kirken, når du selv har feilet. Kirkens oppgave er å formidle Guds veiledning til det gode liv. Skal man ha troverdighet når man formidler dette, må man forsøke å leve etter det selv også, sier han.

<B>OPPGJØR:</B> Hovedfagsstudentene Hildegunn Valen (t.h) og May-Irene Wohlgemuth på Meninghetsfakultetet etterlyser en åpen debatt i Kirken om dobbeltmoralen. Jonas Kåre (7) nøyer seg foreløpig med å lytte.