- Vrient for Hagen å bli statsminister

For at Carl I. Hagen og Frp skal kunne erobre regjeringsmakt i denne stortingsperioden, må mange, nokså usannsynlige, ting skje. Men etter valget i 2005 er mulighetene større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har spurt statsviter Frank Aarebrot om å skissere den teoretisk mulige, men svært kronglete, vei til regjeringen Hagen:

Første forutsetning er at det inntreffer en regjeringskrise og Bondevik går av.

Stortingets president vil så på kongens vegne sondere mulighetene for en ny regjering. Det er ikke noe slavisk mønster for hvordan dette vil foregå, men det vil ikke være unaturlig om han kaller det største opposisjonspartiet inn til samtaler; dvs. Ap.

Dersom Ap sier nei, går budet videre til Stortingets nest største parti, Høyre.

Hvis også Petersen sier nei, vil Hagen, som leder for det 3. største partiet bli spurt.

Hagen kan i så fall bare svare ja på et ønske om å se om det er grunnlag for en slik regjering og må selv sondere hvilke muligheter som finnes. Det viktigste han må klarlegge er at det ikke er andre, større grupperinger som ønsker å ta på seg regjeringsoppdraget.

Hagen vil ikke trenge positivt uttrykt tillit fra de andre partiene for å danne regjering. Men både Høyre, Ap og SV må faktisk se seg tjent med at Hagen danner en mindretallsregjering for at det skal skje. Det er vanskelig å se for seg, siden ingen av partiene verken ønsker en Hagen-regjering eller ser ut til å ønske ham som samarbeidspartner i en koalisjonsregjering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer