Vrimler rundt mini-bank

Av størrelse bare en liten minibank, men superkjapp og velrenommert. Blant eierne og kundene finner man tidas nye helter, finanskjendisene, fallerte børsmatadorer og noen alminnelige spekulanter. Dette er Finansbanken som Åge Korsvold og Storebrand vil kjøpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straks væres raske fortjenester. Den første innside-granskingen er allerede i gang.

Noen av kundene, Tore Aksel Voldberg og Dagfinn Sundal, ble nærmest ruinert under børsfallet i høst, men banken har på sin side vist stadig bedre resultater.
Banken ble i går beskrevet som «en hybel» sammenliknet med Storebrand-konsernet. Den har ikke en eneste filial. Men ved siden av DnB er Finansbanken størst i Norge på utlån med pant i aksjer til aktive aksjetradere.

Innsidehandel?

En av landets mest aktive og kjente investorer, Schibsted-arvingen Einar Nagell-Erichsen, omtalt i Kapital som «Norges mest risikovillige person», er blant bankens største aksjonærer.

I går dukket en annen storaksjonær opp som troll av eske, den snart allestedsnærværende Rimi-Hagen.
Hans selskap Canica har kjøpt seg opp i Finansbanken i høst. Samtidig er Hagen representert i Storebrands styre som storaksjonær der. Nå granskes hans Finansbank-kjøp av både Oslo Børs og Kredittilsynet utfra mistanke om innsidehandel.

Og selvsagt er ikke bildet komplett uten rykter om at en av markedets spekkhoggere, VIF-investor m.m.m. Øystein Stray Spetalen, også rakk å kjøpe seg kraftig opp i Finansbanken så seint som dagen før Korsvolds bud forelå.

Kundene

Blant kundene finner man i tillegg til alle dem som hittil er nevnt, folk som de tre brødrene Tvenge, (i markedet bare kalt Penge), Haudeman Andersen, Fekene og hva de nå heter alle. Rundt 170 kunder hadde ved årets utgang lånt ca. 500 millioner kroner til aksjekjøp. Det er ca. fire prosent av samlet utlån.

Foruten verdipapirfinansiering utgjør shipping- og eiendomsinvesteringer de største andelene av utlånsporteføljen på knapt 12 milliarder kroner.

Finansavisen skrev i går at «det har vært reist tvil om kvaliteten på Finansbankens utlån, ikke minst de som har vært sikret i aksjer».
Viseadm. dir. i Finansbanken, Steinar ter Jung, sier til Dagbladet at disse lånene er redusert utover høsten i takt med fallet på børsen. Låntakerne har tilpasset seg markedet og solgt. Han er derfor ikke bekymret for at siste kvartal som nå gjøres opp, skal avdekke negative overaskelser.