Vroom! Vroom!

Jappene var ikke døde. De rører på seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GRÅDIGHET ER

ålreit. Grådighet er sunt. Du kan være grådig og likevel være et bra menneske.

Det var jappetidas ideologiske fyrtårn, Ivan Boesky, som ga avgangsklassen ved University of California disse visdomsordene med på veien i 1986. Før studentene rakk å praktisere Boeskys tiltalende råskap, var mannen ført bort i håndjern og dømt for innsidehandel. Boesky ble modell for sleipingen Gordon Gekko i filmen «Wall Street», hvor læresetningen ble udødeliggjort i en enda mer kynisk form:

-  Grådighet er bra. Grådighet virker.

I to sekunder ble vi overmannet av materiell tretthet og lo hånlig av 1980-tallets primitive dårskap. Den ble ondskapsfullt karikert i Tom Wolfes «Forfengelighetens fyrverkeri», og her hjemme ble japp et skjellsord for pastellkapitalisme og vulgær smak.

ET AV 1980-TALLSIKONENE

var Ole Christian Bach, som svisjet innom Oslobanken i helikopter og fløy videre med en koffert full av penger. Ole Christian Bach? Jo da, han er tilbake på forsidene med sine gamle triks. Ser ikke en dag eldre ut og blir fortsatt omtalt som farlig sjarmerende. Men sølvreven Bach har fått selskap av nye japper siden sist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.