Vrooomprinsen

MÜNCHEN (Dagbladet): - Jeg har det OK. Mette-Marit er veldig lei seg fordi hun måtte bli hjemme. Det skjedde etter legenes råd, for at hun ikke skulle risikere å få varige men, sa kronprins Haakon til Dagbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen er å klandre for det som skjedde under fjernsynsopptakene på Skaugum. Jeg vet ganske enkelt ikke hva som var årsaken. Jeg smører ansiktet inn med kortisonsalve. Det hjelper, sa kronprinsen.

Fortsatt flasset kronprins Haakon i ansiktet, men huden er mindre hissig enn da han ankom München under starten på tysklandsbesøket et knapt døgn tidligere.

Luksusbil

Fem dager etter den alvorlige forbrenningen testkjørte kronprinsen i går noen kjappe runder med BMWs nye luksussportsbil, en Z8 med 400 hestekrefter. Aluminiumsramma til bilen, som koster rundt halvannen million kroner, blir levert fra Norsk Hydro.

- Mette-Marit er bedre til å kjøre bil enn meg. Hun er flinkere til å finne veien. Jeg kjører meg bort. Sammen er vi et godt team, sa kronprinsen.

Unnskyld

Den tyske tv-stasjonen n-tv, som intervjuet kronprinsparet på Skaugum, beklaget i går at kronprinsparet hadde fått kraftige solforbrenninger under intervjuet. Intervjuer Sandra Maischberger ba Mette-Marit, Haakon og det norske folk om unnskyldning før intervjuet ble sendt på tysk TV i går ettermiddag.

Foreløpig kan ingen si hva som gikk galt da kronprinsparet og to av TV-teknikerne ble kraftig forbrent.

Det tyske produksjonsselskapet Vincent Filmproduktion er oppgitt over påstandene i pressen om at Mette-Marit og Haakon ble forbrent på grunn av at sollyset ble forsterket av en reflektor. Ifølge selskapet ble det ikke brukt reflektor i det hele tatt. Det ble brukt to eller tre lamper av merket Kobold HMI 400 Watt.

Statens strålevern testet i går lampa som ble brukt under TV-opptaket av kronprinsparet. Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl sa til NRK at lampa er ufarlig dersom den brukes som forutsatt.

- Hvis den blir manipulert med, eller er feil innstilt, kan den være svært farlig i bruk, fastholdt han.

Eksperter Dagbladet har snakket med, sier at hvis lampa er montert feil slik at filteret mangler, kan UV-strålingen gi en svært høy intensitet som overgår enhver moderne og lovlig høyfjellssol.

Hudlege Jon Langeland understrekte overfor NRK at det er lite sannsynlig at skadene til kronprinsparet ble forårsaket utelukkende av soleksponering.

- Å få så store skader etter bare en time i sola er temmelig spesielt, mente han.

17. mai i fare

Kronprinsesse Mette-Marit får fortsatt behandling for den kraftige solforbrenningen, og må inntil videre holde seg innendørs. Det kan bety 17. mai-feiring uten kronprinsessen på slottsbalkongen.

Den uheldige kronprinsessen får fortsatt kortisonbehandling for sårskadene i ansiktet etter det fatale tv-intervjuet onsdag i forrige uke. Skadene på hornhinnene er nå i ferd med å leges, men kronprinsessen er fortsatt lyssky.

Infeksjonsfrykt

Mens kronprinsen er i Tyskland må Mette-Marit holde seg innendørs for å unngå at skadene i ansiktet forverres. Legene frykter at hun kan få infeksjoner dersom hun ikke holder seg i ro.

Mette-Marit har fortsatt sår på høyre kinn, i panna, ved neserota og på haka.

KJAPPE RUNDER: - Mette-Marit er bedre enn meg til å kjøre bil. Hun er flinkere til å finne veien. Jeg kjører meg bort, sa kronprins Haakon da han testkjørte BMWs nye Z8 med 400 hestekrefter i går.