Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vulkan overvåkes 24/7: - Det er vel bare snakk om tid før det er noe som går i lufta

Kode oransje på Island.

HELE DØGNET: Bárðarbunga overvåkes døgnet rundt. Island har sendt norske meteorologer en beskjed. Foto: REUTERS/Marco Nescher/NTB Scanpix
HELE DØGNET: Bárðarbunga overvåkes døgnet rundt. Island har sendt norske meteorologer en beskjed. Foto: REUTERS/Marco Nescher/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Island er under «kode oransje» og vulkanen Bárðarbunga overvåkes dag og natt hele uka.

Det får Dagbladet opplyst av Meteorologisk institutt.

I et notat skrevet av islandsk politi, som ble sendt til de norske værovervåkerne for et par dager siden, står det at kan ta alt mellom fem og 15 måneder før det smeller.

- Island ligger jo der de ligger, og det er bare snakk om tid før det er noe som går i lufta igjen, sier statsmeteorolog Jan Erik Brandt til Dagbladet.

- Strømmet lava i fem måneder Da det begynte i august i fjor, ble Bárðarbunga en gjenganger i nyhetsbildet: Landet var under «kode rød», hvilket betød at situasjonen ikke kunne bli stort verre.

- Det strømmer lava opp av sprekken, og det har det gjort konstant i fem måneder, sier statsmeteorolog Brandt om vulkanen som ligger under Europas største isbre, Vatnajökull.  

Flere titalls familier ble evakuert og områdene rundt den gigantiske vulkanen ble sperret av da vulkanen herjet i fjor. 

image: Vulkan overvåkes 24/7: - Det er vel bare snakk om tid før det er noe som går i lufta

- Det har ikke vært store endringer fra måned til måned, i dag strømmer det lava konstant opp av vulkanen, og det har det gjort siden den gang. Slik kan det fortsette en stund til, sier Brandt.

Tirsdag kveld står det to forskjellige advarsler på nettsida til Islands meteorologiske institutt: Én om at mye gassforurensning forventes i området rundt vulkanen, og én advarsel om sterk vind nord og øst i fjellene. 

Våren 2010 ble store deler av Nord-Europa «askefast» etter et utbrudd på Eyjafjallajökull, som ligger noen mil sydvest for Bárðarbunga.

- Ny askesky? - Forventer dere en ny askesky når Bárðarbunga bryter ut?

- Vi forventer ikke det umiddelbart, og det gjør de heller ikke på Island. Fargekoden oransj betyr at de følger med den hele tida. Den er ikke rød som sist, sier meteorolog Brandt og viser til situasjonen i august i fjor.

GIGANTISK ISBRE: Bárðarbunga-vulkanen dekkes av Europas største isbre, Vatnajökull. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIGANTISK ISBRE: Bárðarbunga-vulkanen dekkes av Europas største isbre, Vatnajökull. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi synes det er flott om vi unngår en askesky denne gangen. Det er ingen fordel at den bryter ut; det blir så mye armer og bein, jobb og faremeldinger å forholde seg til. Men Island ligger der de ligger, sier han. 

I slutten av august i fjor stengte islandske myndigheter luftrommet over det sentrale Island i noen timer på grunn av frykt for askeskyer etter utbrudd fra vulkansystemet.

Da hadde en hel uke bestått av tusenvis av mindre jordskjelv ved Bardarbunga. Det kraftigste skjelvet hadde en styrke på 5,4 og skjedde i krateret på vulkanen under Vatnajökull-breen sørøst på øya, skrev NTB. 

- Bedre forberedt Skulle vulkanen bryte ut, er man trolig langt bedre forberedt enn man var da tusenvis ble «askefast» rundt om i Europa. 

- Det er helt klart at både Avinor, norske myndigheter og europeisk luftfart er bedre forberedt nå enn det vi var i 2010, sa kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til Dagbladet i august.

LES OGSÅ: Slik vil askeskyen ramme Norge, ved et vulkanutbrudd i dag.

UTBRUDD UNDER ISEN: Vulkanen dekker mer enn åtte prosent av Island. Først når utbruddet eventuelt kommer seg gjennom isen, kan det få konsekvenser for andre land. Skjermdump: Google Maps
UTBRUDD UNDER ISEN: Vulkanen dekker mer enn åtte prosent av Island. Først når utbruddet eventuelt kommer seg gjennom isen, kan det få konsekvenser for andre land. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media