VÅKNET TIL LIV:   En vulkan i nærheten av Eyafjellsjøkulen på Island våknet i natt til live- etter 187 år. foto: AP Photo/APTN
VÅKNET TIL LIV: En vulkan i nærheten av Eyafjellsjøkulen på Island våknet i natt til live- etter 187 år. foto: AP Photo/APTNVis mer

Vulkan på Island våknet etter 187 år

Alarm i natt. 500 naboer har startet evakuering. Flyplasser stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Like etter midnatt lokal tid - klokka 01 i Norge - gikk alarmen om det alvorligste vulkanutbruddet på Island på flere år.
Det er en vulkan under isbreen Eyafjellsjøkulen som har hatt sitt første utbrudd på 187 år.

Det bor 500 - 600 mennesker rundt vulkanen, og evakueringen av beboere startet i natt - de fleste fra gårdsbruk. Hovedveien er stengt.

— Vi tror ikke noen er i fare, men vi evakuerer mellom 500 og 600 mennesker fra området, sier Sigurgeir Gudmundsson i myndighetenes kriseberedskapsgruppe.

Frykter smeltet breisGrunnen til evakueringen skal være frykten for at varm aske skal smelte breis og oversvømme de nærliggende husene. Ifølge myndighetene er det fortsatt ingen tegn til dette, men de ber uansett lokalbefolkningen holde øye med utviklingen, AFP.

Krateret er en kilometer langt.

Vulkanområdet ligger drøyt 200 kilometer øst for Reykajvik.

Varsel på tv-film- Det gikk en rulletekst over filmen på tv med oppfordring om å lytte til nyheter på radio, sier Halldor Petursson (35) til Dagbladet. Han bor i Sarpsborg og er hjemme på ferie hos foreldrene i Borgarnes 60 kilometer fra Reykjavik.

Foreldrene mente i natt at dette må være det kraftigste vulkanutbruddet på Island siden utbruddet i 1973 fra Eldfjellet på Vestmannøyene.

- Rapporter på islandsk radio i natt forteller at folk på Vestmannaøyene minst 300 kilometer ser det kraftige lyset på natthimmelen over vulkanen. Her i Borgarnes er nærmere, men vi ser ikke noe på grunn av fjell som stenger, sier Petursson.

Nyhetsnettstedet Grapevine forteller i natt at lava strømmer ned fra isbreen.

- Ingen skal være skadd, men myndighetene oppfordrer på radio om evakuering på grunn av flomfare. Den varme lavaen smelter is fra breen, sier Petursson til Dagbladet.

Unntakstilstand - flyplasser stengt
Nettutgaven til Visir opplyser i morges at flere Icalandair-fly fra USA til Reykjavik, som allerede var i lufta, er omdirigert til Boston og Glasgow på grunn av aske og usikre forhold i den faste innflygingsruten til Reykjavik.

Flyplassene i Reykjavik, Keflavik og Akureyri er stengt.

Ifølge ruv.is - nettsidene til den islandske kringkastingen - er det i morgentimene innført unntakstilstand i sørlige IslanD.
De første meldingene fra folk i området om utbruddet kom klokka 23.58 lokal tid.