Vulkan våknet plutselig etter 10 000 år

Nødssituasjon og evakuering i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 1200 meter høye vulkanen Chaitén har i 10 000 år ligget som en sovende kjempe i horisonten for flere landsbyer i sørlige Chile. Men i går våknet den uten forvarsel og spydde ut ild, glovarme steiner og aske, samtidig som den forårsaket jordskjelv.

Nødssituasjon og evakuering ble straks iverksatt i området, som ligger ca. 1300 kilometer sør for hovedstaden Santiago, melder AP, AFP og Reuters.

Beskyttelses-
masker

Så langt er det ikke meldt om store menneskelige eller materielle skader, men myndighetene tar ingen sjanser og har evakuert ca. 1500 mennesker fra landsbyene i nærheten, samt byen Chaitén.

Innenriksminister Edmundo Pérez Yoma og forsvarsminister José Goni besøkte de berørte områdene, og regjeringen fikk delt ut om lag 10 000 beskyttelsesmasker og sendt drikkevann på flaske til området, siden vannkilder er blitt forurenset av asken.

Også Argentina fikk merke virkningene etter utbruddet; i flere byer, blant dem turistdestinasjonene Trevelin og Esquel i Patagonia, måtte skolebarna holde seg hjemme, ettersom aske blåste over Andesfjellene fra nabolandet. Bilister på hovedveiene ble bedt om å være ekstra oppmerksomme på grunn av redusert sikt.

Det ble registrert over 60 mindre jordskjelv i Los Lagos-regionen i Chile i kjølvannet av utbruddet, og den seismiske aktiviteten forventes å fortsette noen dager til, ifølge det chilenske beredskapsdirektoratet.

Bekymret

Vulkan våknet plutselig etter 10 000 år

Vulkanforsker Charles Stern er bekymret for innbyggerne i Chaitén.

- Det forrige utbruddet, for 9000 eller 10 000 år siden, var eksplosivt og skapte en svært stor askesky. De bør få alle innbyggerne ut veldig snart, sier den amerikanske forskeren til AP.

Andesfjellene er blant verdens mest utsatte områder for vulkanutbrudd; det er 25 aktive vulkaner i fjellkjeden, og bare siden nyttår har det vært flere større utbrudd. Seinest i går, samtidig med utbruddet i Chile, slengte Ubinas-vulkanen i Peru aske opptil 500 meter opp i lufta.

TRUENDE SKY: Askeskyen fra utbruddet brer seg over byen Chaitén, som ligger ca. 10 kilometer fra vulkanen med samme navn.
SOM OM VINTEREN - OGSÅ I NABOLANDET: Aske ligger som snø over biler, gater og hus i turistbyen Esquel i Argentina. Aske ble først over Andesfjellene fra nabolandet, og også her har myndighetene måttet iverksette tiltak.
MÅ BESKYTTE SEG: Askedekte innbyggere i Chaitén, byen med samme navn som vulkanen, som ligger 10 kilomter unna, må ha på seg beskyttelsesmasker når de ferdes ute. De må også unngå å gni seg i øynene, samt drikke flaskevann.