UTBRUDD: Vulkanen Manaro Voui på øya Ambae. FOTO: Thomas Boyer/Reuters
UTBRUDD: Vulkanen Manaro Voui på øya Ambae. FOTO: Thomas Boyer/ReutersVis mer

Vulkandrama i Stillehavet: 11 000 evakueres

Hele befolkningen på øya Ambae er evakuert i påvente av et stort vulkanutbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det buldrer i vulkanen Manaro Voui, som ligger på Ambae i øystaten Vanuatu i Stillehavet. Nå er den i ferd med å gå i lufta, skriver The Guardian.

Myndighetene frykter for innbyggernes liv, og har nå pålagt de 11 000 innbyggerne på øya Ambae å evakuere fra hjemmene sine.

Ifølge BBC er 6000 av øyas innbyggere alt flyttet til forskjellige tilfluktssteder.

EVAKUERT: Innbyggere på Ambae må evakuere fra hjemmene sine på grunn av vulkanutbrudd. Her fra Røde Kors sitt evakueringssenter øst på øya. FOTO: Xavier Watt-Vanuatu/REUTERS.
EVAKUERT: Innbyggere på Ambae må evakuere fra hjemmene sine på grunn av vulkanutbrudd. Her fra Røde Kors sitt evakueringssenter øst på øya. FOTO: Xavier Watt-Vanuatu/REUTERS. Vis mer

- Evakuering av alle innbyggerne på Ambae er nødvendig, skriver myndighetene i en uttalelse, gjengitt av Reuters.

Ifølge BBC hadde vulkanen sist utbrudd i 2005. Da måtte 5000 personer flykte fra hjemmene sine.

Evakueres

- Vi kan se røyk stige ut fra åsene på øya, sier Lilian Garae, innbygger på Ambae, til The Guardian.

Garae forteller også at hun jevnlig hører høye, buldrende lyder fra vulkanen. Da Garae ble intervjuet av den britiske avisa ventet hun på å få vite når hun får dra fra øya, og hvor hun blir evakuert til.

Øya Ambae er en av 65 bebodde øyer i øystaten Vanuatu, som ligger i Stillehavet. Øyene strekker seg utover et stort område, mellom Australia og Hawaii. Vanuatu befinner seg i stillehavsområdet «ildringen», et 40 000 kilometer langt hesteskoformet belte der over 75 prosent av verdens aktive og sovende vulkaner befinner seg. Området er også utsatt for jordskjelv.

RØYKSØYLER: Vulkanen Manaro Voui sender søyler av røyk opp fra øya Ambae. FOTO: THOMAS BOYER/REUTERS.
RØYKSØYLER: Vulkanen Manaro Voui sender søyler av røyk opp fra øya Ambae. FOTO: THOMAS BOYER/REUTERS. Vis mer

- Folk er redde på grunn av de buldrende lydene som kommer fra vulkanen. De er veldig usikre og redde, sier Dickinson Tevi, talsperson for Røde Kors på Vanuatu til The Guardian.

Nå er hjelpeorganisasjonen i ferd med å frakte vann og utstyr til innbyggerne på Ambae.

Røyksøyler og aske

Ifølge The Guardian målte myndighetene ved Vanuatu i helgen vulkanens aktivitetsnivå til kategori fire, på en skala der kategori fem er et stort vulkanutbrudd. Mandag erklærte de unntakstilstand, og begynte å evakuere innbyggerne.

Tirsdag fløy militæret fra New Zealand over vulkanen, og rapporterte om enorme søyler av røyk, aske og vulkanske steiner som strømmet ut av krateret.

Ifølge myndighetene er det ikke mulig å si når det store vulkanutbruddet eventuelt vil komme, og at de evakuerte innbyggerne må ta tiden til hjelp.

VULKANUTBRUDD: I 2015 hadde vulkanen Etna på østkysten av Sicilia i Italia et spetakulært utbrudd: Video: REUTERS DV Vis mer Vis mer