AKTIV: Dette bildet ble tatt i formiddag, og viser at Eyjafjallajökull fortsetter å spy ut aske. Vulkanforskere har i ettermiddag studert vulkanen fra lufta og ser ikke noe som tyder på at vulkanen skal slutte å spy ut aske. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is
AKTIV: Dette bildet ble tatt i formiddag, og viser at Eyjafjallajökull fortsetter å spy ut aske. Vulkanforskere har i ettermiddag studert vulkanen fra lufta og ser ikke noe som tyder på at vulkanen skal slutte å spy ut aske. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.isVis mer

- Vulkanen er kraftig og stabil

Vulkanforskere har sett vulkanen fra lufta i dag: Kan ikke si når Eyjafjallajökull slutter å spy ut aske. Flytrafikken påvirkes trolig i fem dager til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et forskerteam fra blant annet Nordvulk og Universitet på Island tok seg i ettermiddag opp i lufta rundt Eyjafjallajökull i et propellfly for å studere vulkanen på nært hold.

En av forskerne om bord, Magnús Tumi Guðmundsson, mener lite tyder på at vulkanen vil slutte å kaste ut aske med det første.

Rammer oss hardt- Den er stabil og kraftig, og produserer fortsatt mye aske i en mørk sky. Vi vet ikke noe om når dette vil stoppe, sier Guðmundsson til Dagbladet.no.

Maksimalt ugunstige vindretninger gjør at denne rammer Sør-Norge hardt de neste dagene, opplyser Meteorologisk institutt.

- Vi vil se en forbigående bedring, men så kommer det en ny pulje med aske inn fra vest i morgen og overmorgen. Vindretningene er dessverre dårlige fortsatt, sier vakthavende meteorolog Børje Johansson til Dagbladet.

Her kan du se animasjon av spredningsprognosen.

Nord-Norge slipper imidlertid heldigere unna framover. Nordland fylke nord for Bodø, hele Troms og hele Finnmark ligger utenfor skyen for øyeblikket. Se listen over åpne lufthavner i faktaboksen til høyre.

Åpner for oljetrafikkSkyen ligger like nord for en linje mellom Stavanger og Moss, men vil ifølge prognosen gradvis trekke seg sørover og dekke hele Sør-Norge mot midnatt, skriver Avinor på sine nettsider.

Fra det åpne området strekker det seg imidlertid et åpent område vestover. Dette muliggjør begrenset trafikk i en begrenset periode til og fra oljeinstallasjoner i området.

Den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet, Eurocontrol, melder i dag at bare 5000 flyvninger vil finne sted i Europa. Til sammenlikning er det rundt 22 000 på en vanlig lørdag.

Frykter Katla-utbruddIslandske forskere frykter også utbrudd fra nabovulkanen Katla, rett øst for Eyjafjallajökull.

Nøyaktig hvilke konsekvenser det får for Europa er ukjent. Selv om utbruddet potensielt kan bli mye, mye større, vil vi i beste fall oppleve mindre askespredning over lange avstander.

Noe av årsaken til dette er at vulkanen, som ligger under breen Mýrdalsjökull, må trenge gjennom et tykkere islag, forklarer professor Reidar G. Trønnes på Institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU.

- Askepartiklene blir trolig større enn dem fra Eyjafjallajökull, sier vulkanolog Ármann Höskuldsson ved det nordiske vulkansenteret Nordvulk til Dagbladet.

Katla viser for øyeblikket ingen avslørende tegn på noe forestående utbrudd, «men med naturen veit du aldri», opplyser Nordvulk-leder Rikke Pedersen.

Den europeiske organisasjon for luftfartssikkerhe