Vulkanen truer med å kollapse

Jordskjelvet kan ha gjort lavakuppelen ustabil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vulkanen Mount Merapi, nord for byen Yogyakarta på Java, spydde ut lava og varme gasskyer flere titalls ganger søndag morgen.

Vulkanen ligger midt i området som ble hardt rammet av jordskjelvet sist lørdag, som målte 6,3 på Richters skala. Over 6200 mennesker døde, 30 000 ble skadd og flere hundre tusen ble gjort hjemløse.

Nå truer vulkanen med å skape en ny katastrofe, melder AP.

Lavaen har formet en kuppel på toppen av fjellet som i løpet av den siste uka har vokst med 100 meter. Forskere frykter at denne kan kollapse og sende ut gasskyer og strømmer av lava og stein mot bebodde områder. Jordskjelvet kan ha gjort kuppelen mer ustabil.

Flere enn tusen etterskjelv har rammet området siden jordskjelvet.

Situasjonen for de overlevende etter skjelvet er fortsatt svært dårlige. Både rent drikkevann og skikkelige sanitære fasiliteter er mangelvare.

Bønder i de rammede områdene har begynt å vende tilbake til markene sine for å finne mat å spise og selge og for å bygge opp igjen hjemmene sine.

- Vi må tilbake til arbeidet, ellers kan vi hverken spise eller bygge, sier risbonde Sri Supati fra det hardt rammede distriktet Bantul.

 TRUER: Lavakuppelen som har bygget seg opp i løpet av den siste uka kan kollapse, mener forskerne. Foto: AP/ SCANPIX
TRUER: Lavakuppelen som har bygget seg opp i løpet av den siste uka kan kollapse, mener forskerne. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Søndag var hun tilbake på åkeren.

- Vi har ventet i nesten ei uke, men ingen kan hjelpe oss. Så det er best vi kommer oss tilbake til markene, sier hun.

FN har bedt om 625 millioner kroner til å hjelpe folk på Java tilbake til hverdagen. Norge har besluttet å gi 20 millioner kroner. Det internasjonale hjelpearbeidet har kommet bedre i gang de siste dagene, men fortsatt har ikke helsepersonell nådd fram til de mest fjerntliggende landsbyene.

Vulkanen truer med å kollapse
<B> RYKER: Mount Merapi sett fra landsbyen Tunggularum utenfor Yogayakarta i dag.