Vulkanfare på Island

Farlig fluor kan ødelegge øya - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vulkanologer frykter nye utbrudd fra vulkanrekken Laki på Island, melder Vårt land.

I 1783 førte et sju måneder langt utbrudd til Islands verste naturkatastofe: Hver femte islending døde, asken ødela for avlingene, og hungersnød rådet. Også resten av Europa ble rammet - tusenvis av mennesker døde som følge av giftskyene som lå over deler av kontinentet i månedsvis.

Forskerne mener nå å ha funnet grunnen til den store dødeligheten. En million tonn fluorsyre i utslippene forpestet både mat og drikkevann. Fluor i store mengder er helsefarlig og kan danne misforminger og klumper på skjelettet. Arkeologer har gravd opp skjeletter med uvanlige klumper fra graver fra tiden etter utbruddet.

Norge kan rammes

Et nytt utbrudd kan i teorien skje når som helst. Som i 1783 vil mat- og vanntilgangen på Island bli skadelidende, og resten av Europa kan bli rammet av katastrofen. Også Norge risikerer å rammes, avhengig av vindretning og størrelsen på utbruddet. Det er tidligere kommet aske til Vestlandet som man regner med stammer fra vulkanutbrudd på Island, i følge Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.