Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vulkanfare på Island

Farlig fluor kan ødelegge øya - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vulkanologer frykter nye utbrudd fra vulkanrekken Laki på Island, melder Vårt land.

I 1783 førte et sju måneder langt utbrudd til Islands verste naturkatastofe: Hver femte islending døde, asken ødela for avlingene, og hungersnød rådet. Også resten av Europa ble rammet - tusenvis av mennesker døde som følge av giftskyene som lå over deler av kontinentet i månedsvis.

Forskerne mener nå å ha funnet grunnen til den store dødeligheten. En million tonn fluorsyre i utslippene forpestet både mat og drikkevann. Fluor i store mengder er helsefarlig og kan danne misforminger og klumper på skjelettet. Arkeologer har gravd opp skjeletter med uvanlige klumper fra graver fra tiden etter utbruddet.

Norge kan rammes

Et nytt utbrudd kan i teorien skje når som helst. Som i 1783 vil mat- og vanntilgangen på Island bli skadelidende, og resten av Europa kan bli rammet av katastrofen. Også Norge risikerer å rammes, avhengig av vindretning og størrelsen på utbruddet. Det er tidligere kommet aske til Vestlandet som man regner med stammer fra vulkanutbrudd på Island, i følge Aftenposten.

- Vinden kan frakte ørsmå biter over store strekninger. Sandpartikler fra Sahara har farget snø i Sør-Norge rødlig, sier professor ved Instituttet for geofag ved Universitetet i Oslo Knut Bjørlykke.

Flytrafikken vil også bli rammet. 2. november i år måtte flygingene mellom Europa og USA omdirigeres som følge av et vulkanutbrudd på Island, ettersom vulkansk aske er farlig for flyene. Et eventuelt utbrudd fra Laki kan lamme flytrafikken i månedsvis.

Det er heldigvis ingen tegn til nye utbrudd fra Laki dette hundreåret. Vulkanene blir kontinuerlig overvåket. Likevel mener enkelte forskere at man bør være føre var.

- Det kan skje i morgen, sier vulkanolog Thorvaldur Thordason.

Island:Det har vært flere små vulkanutbrudd på Island de siste årene. Forskerne frykter et stort.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media