Konspirasjon fra Putins rådgiver Patrushev

Vulkansk konspirasjon fra Putin-hauk

Anglosaksiske eliter «verker etter» å erobre russisk land, i frykt for et katastofalt vulkan-utbrudd i i USA. Det mener Nikolaj Patrusjev, leder for Russlands sikkerhetsråd.

HAR SJEFENS ØRE: Det russiske sikkerhetsrådets leder Nikolaj Patrusjev (t.v.) skal være blant dem president Vladimir Putin lytter mest til. Nå kommer han med en oppsiktsvekkende teori. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Sergei Karpukhin
HAR SJEFENS ØRE: Det russiske sikkerhetsrådets leder Nikolaj Patrusjev (t.v.) skal være blant dem president Vladimir Putin lytter mest til. Nå kommer han med en oppsiktsvekkende teori. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Sergei Karpukhin Vis mer
Publisert

Lederen for det russiske sikkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev (71), lanserer denne uka en konspirasjonsteori som får andre til å blekne.

Det som særlig skremmer, er at han kanskje mer enn noen annen har Russlands president Vladimir Putins øre.

I et intervju med regimelojale Izvestija, langer Patrusjev ut mot vestlig propaganda.

- Hele institusjoner i USA og Europa jobber utrettelig for å lage de sprøeste pseudo-vitenskapelige teoriene, sier Patrusjev i en kortversjon som ble lagt ut på nettet tirsdag kveld.

Vill teori

Deretter lanserer han selv en teori som for mange fortoner seg som minst like sprø.

Ifølge engelske The Telegraph henviser han i det fulle intervjuet til forskning som skal vise at mega-vulkanen i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming, USA, snart kan bryte ut.

Han sier også at «enkelte i Amerika» insisterer på at Øst-Europa og Sibir vil være de tryggeste steder på jorda, i tilfelle et mulig utbrudd.

- Dette ser ut til å være svaret på hvorfor anglo-saksiske eliter verker etter å erobre (russisk) land, siteres Patrusjev, som har en fortid som sjef for etterretningsorganisasjonen FSB.

Patrusjev anses for å være en av haukene som Putin lyttet mest til, før han iverksatte det skjebnesvangre angrepet på Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin underskrev ny lov som kan gi russere livstid i fengsel. Samtidig kritiserte han Vesten. Video: AP. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Tankelesning

Også tidligere har Patrusjev blitt forbundet med konspirasjonsteorier.

I 2015 sa han ifølge the Guardian til russiske Kommersant at «du husker sikkert USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albrights påstand om at verken (Russlands) fjerne østen eller Sibir tilhører Russland.»

Ifølge Guardians kommentator har Albright aldri uttalt noe slikt.

Han skriver at Patrusjevs sitat har sitt opphav i et intervju fra 2006, hvor en pensjonert KGB-general fortalte om angivelig tankelesning av Madeleine Albright.

Men selv ikke Patrusjevs mange kritikere kan avskrive alle deler av intervjuet med ham i Izvestija som oppspinn.

«Tikkende bombe»

Anerkjente National Geographic kaller Yellowstone-vulkanen for en «sovende gigant», og en «tikkende bombe».

De skriver at den i tidligere utbrudd har spydd ut enorme mengder aske, gass og lava over mesteparten av USA.

Og i 2012 skrev The Telegraph at utbruddene ifølge en lokal kjentmann kommer med mellomrom på 640 000 år - og at det da var cirka 640 000 år siden forrige gang.

Det kan få noen hver til å sove dårlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer