Vulkanutbrudd holder kronprinsen hjemme

Ønsker ikke å være myndighetene til bry - eller å bli sittende askefast i Indonesia på ubestemt tid.

ASKEFRYKT: Aske fra vulkanen Merapi truer med å ramme store deler av flytrafikken i området. Hittil skal 122 personer ha omkommet i forbindelse med utbruddet. FOTO: REUTERS/Beawiharta
ASKEFRYKT: Aske fra vulkanen Merapi truer med å ramme store deler av flytrafikken i området. Hittil skal 122 personer ha omkommet i forbindelse med utbruddet. FOTO: REUTERS/BeawihartaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skulle kronprins Haakon ha reist til Indonesia i egenskap av å være goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP.

Den reisen er nå avlyst.

- Det er for tiden for usikkert å fly, og om det vil la seg gjøre å fly hjem igjen som planlagt. Derfor er reisen avlyst i sin helhet, sier talsperson Kristian Rudsta Andersen i United Nations Development Programme (UNDP) til Dagbladet.

Aske stopper fly Etter planen skulle kronprinsen reist mandag, med retur torsdag.

Tidligere denne uka ble det vurdert å endre programmet under kronprinsens besøk. Nå er imidlertid hele reisen avlyst.

- Det er usikkert om det er trygt å fly, og mange selskaper avlyser eller vurderer å avlyse sine flyvninger, sier Andersen.

Les også: Derfor er asken farlig for fly.

122 er døde Ifølge UNDP er årsaken aske som spys ut fra toppen av Merapi, vulkanutbruddet på øya Java som så langt har krevd 122 menneskeliv, ifølge Indonesian National Disaster Management Agency.

Dette er det kraftigste utbruddet i dette århundre, melder nyhetsbyrået AP.

Merapi skal i dag ha brent hele landsbyer. Ifølge AP gikk det verst ut over landsbyen Bronggang som ligger 15 kilometer fra vulkanens krater.

IKKE TIL BRY: Ifølge Slottet ønsker ikke UNDP og kronprinsen å legge beslag på indonesiske myndigheters ressurser, i den vanskelige situasjonen landet nå er i.  
Foto: Ørjan F. Ellingvag / Dagbladet / Corbis
IKKE TIL BRY: Ifølge Slottet ønsker ikke UNDP og kronprinsen å legge beslag på indonesiske myndigheters ressurser, i den vanskelige situasjonen landet nå er i. Foto: Ørjan F. Ellingvag / Dagbladet / Corbis Vis mer

Flere av ofrene rakk ikke en gang ut av sengene sine før den varme asken veltet over dem, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Kroppene deres var svært forbrente. Vi fant tre døde, et barn, mor og far, som fortsatt lå i sengene sine. De må ha ligget og sovet da den glodheite asken falt ned over huset, sier en redningsmann.

- Ikke til bry Ifølge UNDP er det begrensninger i lufttrafikken som stopper turen til Indonesia, akkurat slik Norge og store deler av Europa ble lammet av asken fra Eyjafjallajökull.

Slottets begrunnelse er en litt annen:

- Det er Helen Clark og UNDP som har tatt beslutningen med den begrunnelse at man ikke ønsker å være en ekstra belastning for myndighetene i Indonesia, i den situasjonen landet nå befinner seg i, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å uttale seg om askeproblemer, men henviser til at myndighetene i Indonesia bør få ro til å håndtere naturkatastrofen de er rammet av.

- Kronprinsen er enig i den beslutningen som er tatt, under de rådende forhold, sier Hagen.

- Synd for kronprinsen Kronprinsen skulle besøkt Jakarta og Aceh under reisen, ledsaget av UNDPs leder Helen Clark.

Med avlysningen får ikke kronprinsen besøkt regionen som ble hardest rammet av tsunamien i desember 2004. Et besøk ved presidentens kontor og et valgprosjekt for prostituerte kvinner utgår også.

- Kronprinsen synes det selvfølgelig er synd, ettersom han hadde sett fram til å lære mer om Indonesias arbeid med FNs tusenårsmål og det viktige gjenoppbyggingsarbeidet som pågår i Aceh, sier Hagen.

Ambassadør Kronprins Haakon ble utnevnt til goodwill-ambassadør for UNDP i 2003. Siden har han vært på feltbesøk i Tanzania, Kambodsja, Sierra Leone, Guatemala, Burundi, Mongolia, Romania og Botswana.

I GÅR: Dette bildet av Merapi er fra i går (6. november) og viser hvordan det velter ut aske i det massive utbruddet. Skyen strekker seg seks kilometer til værs. FOTO: EPA/ADI WEDA
I GÅR: Dette bildet av Merapi er fra i går (6. november) og viser hvordan det velter ut aske i det massive utbruddet. Skyen strekker seg seks kilometer til værs. FOTO: EPA/ADI WEDA Vis mer

Hans oppgave er å rette søkelyset på FNs tusenårsmål, og nødvendigheten av å arbeide målrettet for å halvere fattigdommen i verden innen 2015.

Støre er på plass Utenriksminister Jonas Gahr Støre er imidlertid i Indonesia. Han innledet lørdag et offisielt bilateralt besøk.

USAs president Barack Obama skal etter planen komme til Jakarta tirsdag.

122 DØDE: Utbruddet som fikk ny kraft 4. november har tatt livet av 122 personer, ifølge landets myndigheter. FOTO: EPA/ADI WEDA
122 DØDE: Utbruddet som fikk ny kraft 4. november har tatt livet av 122 personer, ifølge landets myndigheter. FOTO: EPA/ADI WEDA Vis mer