Vulkanutbrudd i Alaska

Mount Redoubt spruter 15.000 meter høyt.

HAR ULMET LENGE: Dette bildet ble tatt på lørdag og viser røyksølene som stiger opp fra vulkanen. I morges endte den seismiske aktiviteten i et utbrudd som stiger 15.000 meter opp i lufta. Foto: AVO/ADGGS
HAR ULMET LENGE: Dette bildet ble tatt på lørdag og viser røyksølene som stiger opp fra vulkanen. I morges endte den seismiske aktiviteten i et utbrudd som stiger 15.000 meter opp i lufta. Foto: AVO/ADGGS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se også: Webcam fra vulkanen.

(Dagbladet.no): I går meldte geologene ved Alaskas vulkanobservatorium (AVO) at de registrerte så mye som to jordskjelv i timen ved Mount Redoubt.

I morges klokka halv åtte norsk tid ble det registrert et utbrudd fra vulkanen, melder vulkanobservatoriet.
Utbruddet går så høyt som 15.200 meter over havnivå, melder AVO.

AVO melder at de har registrert tre store eksplosjoner fra vulkan Redoubt. Klokka 7.38, 8.02 og 9.14 norsk tid. Luftforsvaret opplyser til den lokale tv-stasjonen av askeskyen er forventa å treffe byen Anchorage innen klokka 0200 lokal tid, det vil si 11 norsk tid. Byen ligger omtrent 180 kilometer unna vulkanen.

Alaska Airlines har nå kalt tilbake fire fly som skulle til Anchorage.

• Se oversikt over forventet spredning av asken.

Jordskjelv hele helga
Vulkanen Moubt Redoubt ligger omtrent 3000 meter over havet og har blitt nøye observert gjennom helga ettersom den vulkanske aktiviteten har økt. I løpet av ti minutter ble det registrert 26 små jordskjelv, noe som tydet på at magma og gass ble presset oppover, ifølge Rick Wessel ved vulkanobservatoriet. Søyler av røyk steg også opp av vulkanen.

- Det er definitivt en annen type signal som vi ikke har sett tidligere. Dette er typisk aktivitet som finner sted like før et utbrudd, sa Wessel til lokalavisa Anchorage Daily News.

Fly rammet av utbrudd
Vulkanen er en såkalt stratovulkan og ligger i Chigmit-fjellene sørvest for Anchorage. Mt Redoubt er den høyeste i området.

I nyere tid har den hatt utbrudd i 1902, 1966 og 1989.

1989-utbruddet sprutet aske 14.000 meter opp i lufta, noe som fikk nær katastrofale følger for et Boeing 747 fra KLM. Fligth 867 fløy i 1989 inn i en massiv sky av vulkansk aske, noe som tettet til og førte til stans i alle fire motorer.

Flyet, med 231 passasjerer og 14 besetningsmedlemmer om bord, falt da over 3000 meter før pilotene greide å starte motorene på nytt.
Maskinen greide imidlertid å lande trygt på Anchorage flyplass, med utbruddet forårsaket ødeleggelser for 80 millioner dollar grunnet den ekstremt skadelige asken.

1989 utbruddet varte i hele seks måneder og tok ikke slutt før året etter.

40 vulkaner i Alaska
Mount Redoubt er en del av bergkjeden Aleutian Range, og ligger på en lang hesteskoformet linje i Stillehavet som kalles «Pacific ring of fire», grunnet den ekstreme vulkanske aktiviteten. Denne strekker seg over flere kontinenter.

Totalt er det over 40 aktive vulkaner i Alaska, og Redoubts nabo, Mount Augustine 285 km fra Anchorage, hadde et utbrudd senest i 2006.


FLERE BYER: Anchorage er bare 180 km unna og det er ventet at asken vil treffe byen i formiddag. Foto: AVO/ADGGS
FLERE BYER: Anchorage er bare 180 km unna og det er ventet at asken vil treffe byen i formiddag. Foto: AVO/ADGGS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer