Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vulkanutbrudd i Chile

Mindre jordskjelv har vekket vulkankomplekset Puyehue. 3500 evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om lag 3500 personer ble evakuert i forkant av et utbrudd fra vulkankomplekset Puyehue-Cordón Caulle, melder CNN Chile. 

Guvernøren i regionen Los Rios opplyser nå at man kan se lava i krateret til vulkanen, og at røyk veller opp mot himmelen, melder nyhetsbyrået AP.  En kolonne av røyk og gass står opptil 10 km til værs, ifølge det chilenske innenriksdepartementet.

Vulkankomplekset består av fire fire ulike vulkaner. Den nasjonale tjenesten for geologi og gruvedrift har rapportert at utbruddet startet i Cordón Caulle, opplyser innenriksdepartementet.

Det har ikke kommet meldinger om skadde eller alvorlige problemer i forbindelse med evakueringen.

Rød alarm Vulkanen har blitt vekket til live av jordskjelv i området. I løpet av seks timer ble det i dag registrert 60 mindre jordskjelv, skriver avisa El Financiero.

- Den nasjonale tjenesten for geologi og gruvedrift har rapportert at den seismiske aktiviteten kan føre til et utbrudd i de kommende timene, opplyste innenriksdepartementet tidligere i kveld.

Alarmnivået ble oppjustert til nivå 5, såkalt rød alarm.

Jordskjelv Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 6,3 rammet utenfor kysten av Chile onsdag. Episenteret for skjelvet ble målt til å ligge 98 kilometer sørvest for byen Concepción og 47 kilometer under havoverflaten.  Skjelvet kjentes i Chiles sørlige sentrale område, samme område som ble sterkt rammet av et kraftig jordskjelv i februar i fjor. Ingen kom til skade i jordskjelvet på onsdag, men det har vært registrert en rekke etterskjelv. 

Sist gang Puyehue hadde utbrudd var i 1990. Det mest kjente utbruddet var i 1960, da Cordón Caulle ble aktivisert av det kraftigste skjelvet noensinne registrert: Valdivia-skjelvet 22. mai 1960.

Chile har om lag 2000 vulkaner, hvorav 125 anses for å være aktive. I løpet av de siste 450 årene har det vært registrert utbrudd fra 60 av vulkanene.

VÅKNET TIL LIV: Om lag 3500 personer er evakuert som følge av utbruddet. Foto: REUTERS/Carlos Gutierrez/SCANPIX
VÅKNET TIL LIV: Om lag 3500 personer er evakuert som følge av utbruddet. Foto: REUTERS/Carlos Gutierrez/SCANPIX Vis mer