Vulkanutbrudd i Indonesia - klatrere askefast

Et utbrudd fra vulkanen Merapi, på øya Java, har dekket flere landsbyer i aske. 28 klatrere skal være evakuert fra fjellet, mens 42 fortsatt venter på hjelp til å komme seg ned.

Flere videoer i sosiale medier viser det som skal være klatrere som sitter askefast etter et vulkanutbrudd på Indonesia. Video: Instagram/gadihbujang_minang Vis mer
Publisert

Hvite og grå askeskyer sprutet mer enn 3000 meter opp i lufta og varmeaskeskyer blåste flere mil nordover etter søndagens utbrudd.

Det skriver nyhetsbyrået AP, med henvisning til den statlige indonesiske etaten for vulkanovervåking.

Asken skygger for sola og flere landsbyer er dekket av aske, opplyser Abdul Muhari, talsmann for den nasjonale krisemyndigheten.

Ahmad Rifandi, talsperson ved etatens overvåkingspost ved Marapi, opplyser at ingen er skadd i forbindelse med utbruddet.

UTBRUDD: Merapi er den yngste og mest aktive av Indonesias over 129 vulkaner. Den er også blant verdens mest aktive. Dette bildet er fra et utbrudd 9. august i år. Foto: Devi Rahman / AFP / NTB
UTBRUDD: Merapi er den yngste og mest aktive av Indonesias over 129 vulkaner. Den er også blant verdens mest aktive. Dette bildet er fra et utbrudd 9. august i år. Foto: Devi Rahman / AFP / NTB Vis mer

Han legger til at innbyggere i området oppfordres til å holde seg minst tre kilometer unna vulkanens krater, og være oppmerksomme på om den skulle sprute ut lava.

Lokale myndigheter skal ha delt ut munnbind og bedt innbyggere om å beskytte øynene med solbriller.

Lokale naturmyndighetene opplyser til lokale medier at totalt 70 klatrere befant seg på vulkanen da den brøt ut. Like etter klokka 14 norsk tid skal 28 av dem være evakuert.

Redningsinnsatsen beskrives som pågående.

Merapi er blant de mest aktive vulkanene i hele verden, og har siden år 2000 hatt hyppige utbrudd. Et utbrudd i 2010 drepte 347 mennesker og forårsaket evakuering av 20 000 landsbyboere.