KAN BLI VERRE: Merapi-vulkanen i Indonesia har ulmet i flere dager, og spyr nå ut røyk og lava. Foto: REUTERS/Dwi Oblo
KAN BLI VERRE: Merapi-vulkanen i Indonesia har ulmet i flere dager, og spyr nå ut røyk og lava. Foto: REUTERS/Dwi ObloVis mer

Vulkanutbrudd i Indonesia nå

Minst 20 skadd, tusener evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Indonesias mest flyktige vulkan har nå begynt å spy ut lava, melder en vulkanolog. Utbruddet startet tirsdag ettermiddag norsk tid, og tusenvis av mennesker er evakuert.

Et trå måneder gammelt spedbarn mistet livet som følge av pustevansker.

- Spedbarnet fikk alvorlige pusteproblemer etter å ha pustet inn vulkansk støv, og vi kunne ikke hjelpe henne, sier legen til MetroTV.

Minst 20 skal være skadd av den varme asken, melder AP.

Den 3.000 meter høye Merapi-vulkanen har ulmet i flere dager, og en røyk av og aske velter nå ut av vulkanen på øya Java i Indonesia.

Omkring 19.000 mennesker som bor i et risikoområde på 10 kilometer rundt vulkanen, har fått ordre om å evakuere. Rundt 3.000 personer er allerede innlosjert i midlertidige leirer, melder NTB.

De fleste evakuerte er eldre og barn. Flere bønder har valgt å bli værende i området.

Lastebiler har fraktet tusenvis av mennesker, mange iført masker, i sikkerhet. Evakuerte er flyttet til rundt 60 tilfluktssentre, og Røde Kors deler ut telt, tepper og presenninger til evakuerte, melder NTB.

KRAFTIG UTBRUDD: Bilde fra forrige utbrudd i juni 2006.  Foto: AFP PHOTO / FILES / Agus SUPARTO
KRAFTIG UTBRUDD: Bilde fra forrige utbrudd i juni 2006. Foto: AFP PHOTO / FILES / Agus SUPARTO Vis mer

Merapi-vulkanen er Indonesias mest aktive vulkan, og forskere er redd det store trykket vil føre til det verste og dødligste utbruddet på årevis.

Vulkanen hadde sist et utbrudd i 2006, da to mennesker omkom. I 1994 omkom 60 mennesker i et lignende utbrudd, og hele 1300 mistet livet under et utbrudd i 1930.

Indonesia består av 17 508 øyer og har en befolkning på 237 millioner mennesker.

Landet er spesielt utsatt for vulkanutbrudd, jordskjelv og tsunamier, på grunn av sin beliggenhet i den såkalte Pacific Ring of Fire.

Vulkanen Merapi ligger sentralt på øya Java, som er en av de tettest befolkede øyene i landet.

Et kraftig jordskjelv og en etterfølgende tsunami har idag også rystet Indonesia. Over hundre mennesker er døde og enda flere hundre savnet.

Les også: Stadig flere døde i tsunami.

OVER 3000 EVAKUERT: her hjelper en politimann en eldre mann inn i en bil som skal ta dem vekk fra vulkanområdet. Foto: AP Photo/Slamet Riyadi
OVER 3000 EVAKUERT: her hjelper en politimann en eldre mann inn i en bil som skal ta dem vekk fra vulkanområdet. Foto: AP Photo/Slamet Riyadi Vis mer