KAN BLI VERRE: Merapi-vulkanen i Indonesia har ulmet i flere dager, og spyr nå ut røyk og lava. Foto: REUTERS/Dwi Oblo
KAN BLI VERRE: Merapi-vulkanen i Indonesia har ulmet i flere dager, og spyr nå ut røyk og lava. Foto: REUTERS/Dwi ObloVis mer

Vulkanutbrudd i Indonesia nå

Minst 20 skadd, tusener evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Indonesias mest flyktige vulkan har nå begynt å spy ut lava, melder en vulkanolog. Utbruddet startet tirsdag ettermiddag norsk tid, og tusenvis av mennesker er evakuert.

Et trå måneder gammelt spedbarn mistet livet som følge av pustevansker.

- Spedbarnet fikk alvorlige pusteproblemer etter å ha pustet inn vulkansk støv, og vi kunne ikke hjelpe henne, sier legen til MetroTV.

Minst 20 skal være skadd av den varme asken, melder AP.

Den 3.000 meter høye Merapi-vulkanen har ulmet i flere dager, og en røyk av og aske velter nå ut av vulkanen på øya Java i Indonesia.

Omkring 19.000 mennesker som bor i et risikoområde på 10 kilometer rundt vulkanen, har fått ordre om å evakuere. Rundt 3.000 personer er allerede innlosjert i midlertidige leirer, melder NTB.

De fleste evakuerte er eldre og barn. Flere bønder har valgt å bli værende i området.

Lastebiler har fraktet tusenvis av mennesker, mange iført masker, i sikkerhet. Evakuerte er flyttet til rundt 60 tilfluktssentre, og Røde Kors deler ut telt, tepper og presenninger til evakuerte, melder NTB.

KRAFTIG UTBRUDD: Bilde fra forrige utbrudd i juni 2006.  Foto: AFP PHOTO / FILES / Agus SUPARTO
KRAFTIG UTBRUDD: Bilde fra forrige utbrudd i juni 2006. Foto: AFP PHOTO / FILES / Agus SUPARTO Vis mer

Merapi-vulkanen er Indonesias mest aktive vulkan, og forskere er redd det store trykket vil føre til det verste og dødligste utbruddet på årevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanen hadde sist et utbrudd i 2006, da to mennesker omkom. I 1994 omkom 60 mennesker i et lignende utbrudd, og hele 1300 mistet livet under et utbrudd i 1930.

Indonesia består av 17 508 øyer og har en befolkning på 237 millioner mennesker.

Landet er spesielt utsatt for vulkanutbrudd, jordskjelv og tsunamier, på grunn av sin beliggenhet i den såkalte Pacific Ring of Fire.

Vulkanen Merapi ligger sentralt på øya Java, som er en av de tettest befolkede øyene i landet.

Et kraftig jordskjelv og en etterfølgende tsunami har idag også rystet Indonesia. Over hundre mennesker er døde og enda flere hundre savnet.

Les også: Stadig flere døde i tsunami.

OVER 3000 EVAKUERT: her hjelper en politimann en eldre mann inn i en bil som skal ta dem vekk fra vulkanområdet. Foto: AP Photo/Slamet Riyadi
OVER 3000 EVAKUERT: her hjelper en politimann en eldre mann inn i en bil som skal ta dem vekk fra vulkanområdet. Foto: AP Photo/Slamet Riyadi Vis mer